29 maart 2024

Ontbossing heeft ook voordelen

De ontdekte krater in Congo. Credit: TERRAMETRICS/BBC

Ja ja, ontbossing is niet altijd een verhaal van treurnis, rampspoed en ellende. Het heeft af en toe ook z’n voordelen, eh… nou ja eentje dan: het legt inslagkraters bloot, die voorheen verborgen waren. Op de 41e bijeenkomst van de Lunar and Planetary Science Conference (LPSC) vorige week in Texas werd door Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Padua bekendgemaakt dat door de ontbossing in de Democratische Republiek Congo in Afrika een inslagkrater aan het licht is gekomen met een doorsnede van zo’n 40 km. Ze denken dat een meteoriet met een diameter van ongeveer twee kilometer moet zijn ingeslagen, minder dan 145 miljoen jaar geleden. Wie Google Earth heeft kan met dit kmz-bestand zelf ‘afreizen’ naar de inslagkrater. Effe dubbelklikken en klaar is Kees, of hoe je ook mag heten. De Italianen denken andere ontstaansmogelijkheden voor de krater, zoals ingestorte zoutkoepels en vulkanisme, te kunnen uitsluiten. De pas ontdekte krater is nog niet opgenomen in de zogenaamde Earth Impact Database, waarin alle grote kraters op Aarde te vinden zijn. Van alle inslagkraters zijn er in ieder geval 15 groter dan het exemplaar in Congo. De grootste is de Vredefortkrater in Zuid-Afrika, die 200 km groot is. Bron: NRC-Handelsblad, 11 maart 2010.

Share

Comments

  1. wat moet je als voordeel zien aan het blootleggen van een inslagkrater. dat was toen.
    Leuk n kale aardbol met hier en daar een “nuttig”te ziene inslagkrater met aanverwante tijdsindicatietheorie. Loop s naar de maan zou ik zeggen. kraters genoeg en mooi geen bos, mens, leven.
    Bos is de perfecte isolatielaag ter voorkoming van uitdroging, aardverschuivingen, opwarming.
    het houdt water vast verdeeld over de gehele aarde met haar rijke biotopen, ipv dat nu alles zo snel mogelijk naar de zee stroomt.
    vreemd hé, dat alles begint op te drogen? (Texas, Soedan, gletsjers)
    En dan greenpeace die nota bene n verdrag goedkeurt om bos, wat honderden jaren oud is,
    te laten versnipperbranden, als soort van ‘schone energie’ oplossing, zodat nieuw (nog aan te planten) bos dit CO2 gat, nivelleert. Denk eens na. Hoe snel groeit een boom? Hoe snel brand deze op? Als één boom in 1uur kaprijp (30jr) zou zijn, en deze brand in 1 sec op, heb je 3600 bomen nodig om dit CO2 gat op te vullen.
    Maw, iemand met een machtig snelle kapitale babbel, weet met dit flutverdrag heel Europa zoet te houden.
    BEbossen, en houdt hout voor nuttige zaken. Haal de snelheid uit de economie.
    Waarom moet alles op en kapot ?

Speak Your Mind

*