24 september 2018

Alarmfase I: Gliese 710 komt eraan

Yep, dat is 'm: Gliese 710

De Zon is de enige ster die een beetje in onze buurt staat. De volgende ster is Proxima Centauri, die 271.000 keer verder weg staat. Toch bestaat er een grote kans dat de Zon over niet al te lange tijd gezelschap krijgt van een andere ster. Op basis van gegevens uit de Hipparchos database van sterafstanden en -snelheden heeft Vadim Bobylev (Pulkovo Astronomical Observatory in St. Petersburg, Rusland) namelijk berekend dat er een kans van maar liefst 86% is dat de oranje dwergster Gliese 710 binnen 1,5 miljoen jaar het zonnestelsel zal benaderen. 😯 Bobylev heeft daarbij het begrip zonnestelsel wel ruim genomen, want naast het binnenste gedeelte waar de planeten zich ophouden heeft hij ook de daarbuiten gelegen Kuiperwolk en Oortwolk erbij inbegrepen. Die kans van 86% slaat op het binnendringen van Gliese 710 in de Oortwolk. Da’s de meest ver weg gelegen wolk

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.