26 februari 2024

IMC + π

Credit: Pi-day

Twee mededelingen in de zijkant van het grote sterrenkundige nieuws: ten eerste dan ik straks naar de IMC Weekendschool in Rotterdam ga om daar les te geven over het melkwegstelsel. Yep, hardsstikke leuk natuurlijk. Ten tweede dat het vandaag Pi-dag is, of π-dag om het symbolisch uit te drukken. Maart (3e maand) de 14e, snappie? 14 maart is niet alleen de geboortedag van bekende wetenschappers als Albert Einstein en Giovanni Schiaparelli, maar het staat internationaal ook bekend als Pi-dag. Zoals bekend mag worden verondersteld is pi (π) de verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel. In veel formules in de natuur- en sterrenkunde wordt gebruik gemaakt van π, dus het getal is van grote waarde voor deze wetenschappen. Om de cijferreeks te onthouden zijn vele rijmpjes verzonnen. Die van Isaac Asimov is wel grappig: How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics. Dat levert 3,141.592.653.589.79 op. 🙂

Share

Comments

 1. Het Springer boek van Arndt en Haenel "Pi unleashed" is voor Pi-jagers aanbevolen.

  Het is lekker snel geschreven.

  Er zit een CD bij waar je grote getallen onderzoek mee kan doen.

  Arndt mailde me eens dat hij de JAVA BigInteger en BigDecimal classen ook heel goed vindt.

  Zelf gebruikt hij C.

  <a href="http://books.google.nl/books?id=mchJCvIsSXwC&printsec=frontcover&dq=Arndt+pi&source=bl&ots=va1RYbqThl&sig=GxVsriT4P41xkNF6INWWwRb28yY&hl=nl&ei=wMucS_qSNM_D-Qa-hcjzAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAYQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false&quot; rel="nofollow">Hier is de originele Duitse versie van het boek.

Speak Your Mind

*