Resoneren Venus en de Aarde met elkaar?

Beïnvloeden Venus en de Aarde elkaar? Credit: ESA

Van de Maan weten we dat hij door de zogenaamde synchrone of gebonden rotatie altijd dezelfde zijde naar de aarde toekeert, hetgeen veroorzaakt wordt door getijdekrachten. De zwaartekracht vervormt het gesteente van de Maan waardoor er wrijving ontstaat die de rotatie van de Maan afremt tot de synchrone rotatie ontstaat. Maar dat de planeet Venus en de Aarde wellicht ook zo’n synchrone rotatie hebben is verrassend. Dát ze een ‘lange afstandsrelatie’ bezitten is niet zeker, maar wel is bekend dat telkens als beide planeten het dichtste bij elkaar staan Venus altijd dezelfde zijde naar de Aarde toekeert. Sterrenkundige Gérard Caudal (Universiteit van Versailles-Saint Quentin, Frankrijk) denkt dat beiden in een staat van resonantie verkeren. Indien Venus een vaste asymmetrische kern bezit met daaromheen een vloeibare mantel moet volgens zijn berekeningen de Aarde in staat zijn om ten tijde van perihelium-passages Venus gravitationeel te beïnvloeden. Heeft Venus niet zo’n kern, dan mist de Aarde de ‘grip’ op Venus en lukt het niet. Probleem met Caudal’s theorie is dat een asymmetrische kern weer onwaarschijnlijk is, omdat zo’n kern uiteindelijk toch in balans moet raken en geheel rond moet worden. Hier is het laatste woord niet over gezegd, vermoed ik. Bron: New Scientist.

CoRoT en HARPS vinden eerste ‘gematigde’ exoplaneet

Impressie van Corot-9b. Credit: Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)

Astronomen hebben met behulp van waarnemingen met de CoRoT-satelliet en ESO’s HARPS instrument, de eerste ‘normale’ exoplaneet ontdekt die zeer gedetailleerd kan worden bestudeerd. De planeet, Corot-9b, draait rondom een zonachtige ster op 1500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Slang. “Dit is een normale, gematigde exoplaneet zoals we er al tientallen kennen, maar het is de eerste waarvan we de eigenschappen grondig kunnen bestuderen,” zegt Claire Moutou, lid van het internationale team van 60 astronomen dat de ontdekking deed. “Corot-9b wordt zeker de Steen van Rosetta in het onderzoek naar exoplaneten.” “Corot-9b is de eerste exoplaneet die erg lijkt op de planeten in ons zonnestelsel,” voegt eerste auteur Hans Deeg toe. “Hij is net zo groot als Jupiter en heeft een baan vergelijkbaar met die van Mercurius.”

Corot-9b gaat elke 95 dagen voor zijn moederster langs, gezien vanaf de aarde. Deze planeetovergang – ook wel transitie genoemd – duurt ongeveer acht uur en geeft astronomen veel informatie over de planeet. Dit is gunstig omdat deze gasreus veel dezelfde kenmerken heeft als de meeste tot nu toe ontdekte exoplaneten. Tot nu toe zijn meer dan 400 exoplaneten ontdekt, waarvan 70 met behulp van de transit-methode. Corot-9b is bijzonder omdat de afstand tot zijn moederster ongeveer tien keer groter is dan bij de andere planeten die volgens deze methode zijn ontdekt. Met de volgende video krijg je een goede impressie van die baan en van zo’n planeetovergang:

Lees verder

Sarah Palin over Het Standaardmodel

Sarah Palin kennen jullie vast nog wel, de gouverneur van Alaska die John McCain bijstond als ‘running mate’ in z’n tevergeefse campagne om president van de VS te worden. Over Palin – die nou niet echt als bijster slim te boek staat – kwam ik dit filmpje tegen, waaruit blijkt dat ze de nodige kennis van natuurkunde heeft. Eh… tenminste, totdat Larry King haar ontmaskerd. Kijk zelf maar:

😀 Bron: Cosmic Variance.