8 maart 2021

Afstand gemeten tot gigantische stervormingsgebieden met Zpectrometer

Yep, dat is SMM J2135-0102

Haha, ik hoor jullie al denken: ‘die Adrianus maakt me daar een knoepert van een taalfout in de titel van deze Astroblog. Dat moet vast een spectrometer zijn’. Niks fout, nada spectrometer. Een ‘Zpectrometer’ bestaat echt, het is “a moderate-resolution analog lag correlator spectrometer that covers the GBT’s Ka-band receiver’s entire available bandwidth“, ahum… Aldus een bericht van de NRAO, het Amerikaanse National Radio Astronomy Observatory. Maar goed, het gaat helemaal niet om die zpectrometer, da’s slechts het instrument. Waar het wel om gaat is het sterrenstelsel genaamd SMM J2135-0102 – makkelijk te onthouden nietwaar? – welke zich tien miljard lichtjaar van ons vandaan bevindt. Die afstand kon met dat apparaat, dat vastzat aan de Robert C. Byrd Green Bank

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.