5 augustus 2020

Heeft Jupiter een nieuwe ring door twee botsende maantjes?

Een nieuwe ring van Jupiter? (Himalia in de cirkel)

Het is alweer een poosje geleden, maar op 22 september 2006 nam NASA’s New Horizons ruimteverkenner, die onderweg is naar de dwergplaneet Pluto, tijdens een scheervlucht met z’n Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) een foto van het maantje Himalia bij Jupiter. Recent onderzoek van onder andere Andy Cheng (Johns Hopkins University, Laurel, VS) heeft laten zien dat op die foto een vage ring te zien is, een ring die er in 2003 bij de passage van de Galileo niet was. Vraag mij niet waarom dat ontdekken bijna vier jaar na dato plaatsvindt, want ik zou ‘t niet weten. Cheng weet niet of de structuur op de foto een complete ring rondom Jupiter is, omdat de ring verder niet is gefotografeerd. Cheng denkt dat de ring ontstaan is door een recente botsing van Himalia, diameter 170 km, met het maantje S/2000

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.