19 september 2018

Riemen vast, 30 maart begint de LHC aan z’n 7 TeV botsingen

De LHC, dinsdag gaat 'ie knallen

CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor nucleair onderzoek, heeft bekendgemaakt dat komende dinsdag, 30 maart 2010, de Large Hadron Collider (LHC) voor het eerst botsingen tussen protonen gaat produceren, waarbij de energie een recordhoogte van 7 TeV zal bereiken. Vorige week vrijdag werd al een recordenergie van 3,5 TeV per bundel bereikt, maar de twee tegengesteld draaiende protonenbundels raakten elkaar nog niet. Dinsdag gaan de sluizen echt open en raken de bundels elkaar wel en simpele rekenkunde leert ons dat 3,5 + 3,5 zeven is. Vanaf dat moment gaan de vier grote instrumenten ALICE, ATLAS, CMS

Reacties

  1. Riemen vast zeg je? Ik ben benieuwd of de problemen met de LHC nu eindelijk voorbij zijn.

  2. Ja, voorlopig doet de LHC het prima. Ding draait nu op volle toeren, geen zwarte gaten geproduceerd en het wachten is op de eerste echte wetenschappelijke ontdekking.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.