20 september 2018

Een overzicht van de verschillende typen supernovae

[Update]: Er zijn drie nieuwe klassen van superlichtsterke supernovae voorgesteld, SLSN-R, SLSN-I en SLSN-II. Deze zijn nog niet verwerkt in onderstaande tabel.
Er zijn heel wat soorten supernovae, sterren die met een enorme kracht exploderen en die tot miljarden lichtjaren afstand vanaf Aarde te zien zijn. Ik heb eens op een rijtje gezet welke typen supernovae worden onderscheiden (met de twee meest bekende supernovae vet weergegeven):

[table “29” not found /]

Best wel veel, nietwaar? Misschien dat ik de tabel nog wel eens uitbreidt met een kolom ‘restant’, d.w.z wat er precies overblijft in de kern na de supernova. Soms is dat een neutronenster, soms een zwart gat, soms helemaal niets. Ik heb de gegevens overigens uit allerlei bronnen gehaald, o.a. Wikipedia. Wie aanvullingen en/of opmerkingen heeft: laat het even weten, kunnen we ‘m aanpassen of aanvullen. Je zegt ‘t maar. 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.