23 april 2024

Rap naar de RAP

De RAP in 2008 met een knoert van een 80cm Dobson. Credit: RAP.

Een poosje terug hadden we in ons koude kikkerlandje de Messier-marathon, welke gehouden zou worden in Melissant. Ik vroeg André Heijkoop, één van de promotors van die jaarlijkse happening, hoe het geweest was en het antwoord was eenvoudig doch teleurstellend: belabberd. De reden zal jullie niet verbazen: slecht weer. Er was nog een uitwijkweekend, 19 en 20 maart, maar ook daar waren de weergoden onze sterrenzonen niet gunstig gezind. Maar André zou André niet zijn als hij geen volgend doel heeft: de RAP. Huh, de RAP, wa’s dat nou? De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er ook nog nooit van gehoord had, maar het staat voor de Rencontres Astronomiques du Printemps, een sinds 1998 jaarlijks gehouden bijeenkomst in het plaatsje Craponne sur Arzon, 70 km ten zuidwesten van St-Etienne, in het departement Haute-Loire. Het evenement begint op Hemelsvaartdag, 13 mei en het duurt tot zondag de 16e mei. Het speelt zich allemaal op een camping af, vast en zeker zonder de gebruikelijke campinglampen, en de bedoeling van RAP is simpel: met z’n allen (± 400 man/vrouw) waarnemen en genieten van de sterrenhemel daarboven. Een Europese giga-starparty dus, al klinkt Rencontres Astronomiques du Printemps een stuk poëtischer. André is er al twee keer geweest en voor hem geldt zeker: drie keer is scheepsrecht. Wie doet ‘r mee? Meer info: RAP.

Share

Speak Your Mind

*