21 juli 2024

Mini-zwart gat geproduceerd in de LHC

Het LHC heeft een zwart gat geproduceerd. Credit: M. Brice/CERN/YouTube

De Large Hadron Collider, die afgelopen dinsdag voor het eerst botsingen tussen protonen produceerde met een energie van 7 TeV, blijkt te hebben geproduceerd wat velen al jaren vrezen: een zwart gat! 😯 Het blijkt echter te gaan om een zogenaamd mini-zwart gat, eentje die met een massa van de Planck-massa (2.43 x 1018 GeV/c2=0,00000002176 kg) na zeer korte tijd al verdampte. Dankzij die verdamping, een verschijnsel dat voorspeld werd door Stephen Hawking in 1974, kon het zwarte gat geen schade aanrichten. Door deze Hawking-evaporatie viel het mini-zwarte gat uiteen in een cascade van hoge energie-fotonen. Mini-zwarte gaten, ook wel primordiale zwarte gaten geheten, vormden zich tijdens de oerknal, waarmee het heelal 13,7 miljard jaar geleden onstond. In de LHC worden de omstandigheden van de oerknal nagebootst en daarmee is kennelijk ook een zwart gat geproduceerd. Gelukkig met goede afloop. Meer info: LHC/CERN.

Share

Comments

 1. Leuk bericht, alleen het is 1 april. Dus kijk morgen nog maar even 😉

 2. pepermunt zegt

  Zwarte gaten konden toch alleen maar in reactie met dode sterren ontstaan.

  volgensmij is dit inderdaad een 1 april grap :p

 3. Anoniem zegt

  Kijk ook eens bij cern zelf 😉 :
  http://user.web.cern.ch/user/news/2010/100401.htm

 4. Natuurlijk is dit GEEN 1 Aprilgrap…Onze immer hyperserieuze “astro-goeroe” Adrianus V zou zich toch NOOIT verlagen tot dit soort volksverlakkerij….Yeah right..aldus sprak zijn eerste immer veel te goedgelovige “slachtoffer” van deze zeer dubieuze traditie, grrrrr!!!!!
  Afijn, morgen is het gelukkig 2 April en dan is alles weer prettig voorbij!!

 5. Hèhè 😎

 6. Franzes van Novaloka zegt

  Spot er maar mee!

  Trouwens STRIKE is een overbodige en al jaren verouderde HTML tag,

  wie zijn toch die amateurs die de apparaten maken waarvan wij ons moeten bedienen?

  Een wonder mag het heten dat alles nog zo goed loopt.

  Nou is dat bij de LHC niet helem'a'al waar…

 7. Franzes van Novaloka zegt

  Ω &TauΕΙΕ

 8. DaMatriX zegt

  Ik trapte er aanvankelijk in *shame*

 9. In het bericht van het CERN heeft men het over de electronosaurus, als voorloper van het elektron. Duidelijk een 1 april grap. Alleen, eh, het is nu 12 juni 2011. Wordt het niet eens tijd dit soort berichten te verwijderen?

Speak Your Mind

*