11 december 2023

Ach schattig, een nest jonge sterren in de Orionnevel

De Orionnevel (M42). Credit: NASA/JPL-Caltech/J. Stauffer (SSC/Caltech)

Van de Orionnevel (M42) weten we al lang dat het een kraamkamer is van jonge sterren. In het kader van het zogenaamde Young Stellar Object Variability programma heeft de NASA haar infrarood-satelliet Spitzer gericht op de Orionnevel en daarmee werd nog maar eens diens kraamstatus bevestigd. Het ‘nest’ sterren rechts in het midden is nog geen miljoen jaar oud en dat is piepjong in sterrenkundetermen (vergelijk de Zon met z’n 4,6 miljard jaar). Een serie foto’s van de Orionnevel met een hogere resolutie is hier te vinden, waaronder deze megaversie in tif-formaat (11,9 Mb) van 2171 x 5085 pixel. Dat die jonge sterren variëren in helderheid komt doordat ze snel roteren en hun oppervlak vol zit met koude plekken. Die koude plekken geven minder licht en dat is merkbaar aan de helderheid van de sterren. In het kader van dat YSOV-programma is Spitzer in staat de helderheid van maar liefst 1.500 jonge, variabele sterren in één keer bij te houden. Sinds mei 2009 is Spitzer bezig aan haar zogenaamde warme missie, waarbij ze infraroodstraling waarneemt met korte golflengten. Na vijfeneenhalf jaar was de Spitzer door z’n voorraad helium heengeraakt, noodzakelijk om de apparatuur voldoende te koelen. Sinds die tijd werkt ‘ie bij een temperatuur van 30 K, terwijl dat voordien ongeveer 1 K was, zeg -272 graden Celcius. En zoals we zien met goed gevolg. Bron: Spitzer.

Share

Comments

 1. Rein Kuijper zegt

  Hallo Adrianus,

  Ik woon in Amsterdam Bijlmer. Dat is dus overwegend slecht weer.

  De telescoop is ook niet helemaal op orde, maar daar wordt aan gewerkt.

  Uiteindelijk wordt het toch een weekeind schiermonnicksoog (spelfouten)

  Rein (ik ga toch vanavond de telescoop uitrollen. ringen van saturnus?)

  • Ja, Saturnus is goed zichtbaar, de hele nacht door staat ‘ie recht tegenover de Zon in het sterrenbeeld Maagd. Ringen moeten makkelijk te zien zijn, mits onbewolkt uiteraard. Succes d’r mee.

 2. Rein Kuijper zegt

  Hallo

  Leuke site

  lxd75 meade (slecht weer)

 3. Hoi Rein, bedankt voor het compliment. Eh… begrijp ik goed dat je een LXD75 van Meade hebt? En dat het bij jou slecht weer is? Of is de Meade weer slecht? 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d