28 september 2023

Maar wat een uitzicht!!

OK, het mag er dan wellicht een tikkie gevaarlijk zijn op Titan en er tevens ook meuren als een open riool……maarre aan den positieven kant bezien, wat een uitzicht moet je daar niet hebben op de planeet met de ringen!!

Ik bedoel maar, als op onze eigen aardkloot, heel ver van Saturnus verwijderd,  het uitzicht met een slechts  kleine telescoop (20 cm) met daarachter een nedrigen webcam “geplakt” al zo mooi is, dan moet dat “from upclose” vanaf die “stinkmaan” toch wel echt adembenemend zijn…..eh….mits de blijkbaar ondragelijke  stank dat al  niet eerder heeft bewerkstelligd natuurlijk!! Maar goed, dit plaatje van Saturnus, zojuist geschoten onder vele malen frissere omstandigheden vanaf mijn dakterrasje alhier in Dordrecht, laat in elk geval Saturnus in al zijn glorie zien zoals hij nu is waar te nemen, redelijk hoog geplaatst aan de zuidelijke sterrenhemel. De beroemde ringen, nog niet zo spectaculair zichtbaar als “normaal”,  zijn inmiddels alweer een klein beetje “open gegaan” vergeleken met een paar maandjes geleden toen Saturnus nog slechts getooid was met een hele dunne streep. Wil je Saturnus een beetje leuk kunnen waarnemen dan is een kleine telescoop (6cm en meer) bij een vergroting van zo’n 50 x al ruim voldoende om “je adem te benemen”….in de meest frisse en positieve zin des woords dan wel te verstaan!!

Share

Comments

  1. Mooi geschoten hoor! Complimenten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: