1 oktober 2023

Veertig jaar geleden werd de Apollo 13 gelanceerd

Credit: Ron Howard Films

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de bijna-ramp-missie Apollo 13 werd gelanceerd. Zal vast komende week de onvermijdelijke herinneringsblogs, – bijeenkomsten, – lezingen, etc… met zich meebrengen – zoals deze 😉 . Wát er precies mis ging kan je hier lezen/zien, verteld door twee van de drie astronauten zelf van de missie, Jim Lovell en Fred Haise. Waar ik nog even aandacht aan wil besteden is de terugkeer met de Command Module (CM) Odysee, die op 17 april 1970 plaatsvond. Een kritisch moment bij zo’n terugkeer (re-entry) is de hoek van de CM bij binnenkomst van de atmosfeer. Is de hoek te klein dan kan de module verbranden, is ‘ie te groot dan bestaat het gevaar dat de module terugstuitert in de ruimte. Mocht dat laatste plaatsvinden dan zou de Apollo 13 nooit meer terug kunnen keren, was toen de gedachte. Recente berekeningen van Andrew Chaikin, auteur van het boek ‘A man on the moon’, laten echter zien dat dat laatste niet juist blijkt te zijn. Ook na zo’n stuiter tegen de aardse atmosfeer zou de CM van de Apollo 13 terug kunnen keren naar de Aarde, op 20 mei 1970 om precies te zijn. Dat wordt gevisualiseerd in het volgende filmpje (gefabriceerd door © Analytical Graphics lnc.):

Ze zullen van de week vast wel een keer die film uit 1995 met Tom Hanks uitzenden over de Apollo 13-missie. Kunnen we kijken wat ze precies zeggen over die terugkeer en de mogelijke risico’s. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Rein Kuijper zegt

  Hallo Adrianus,

  Over de Apollo 13. Aardig filmpje over het eventueel afketsen op de dampkring,

  maar de motor van de lunarmodule verkortte de reistijd met 9 uur.

  Dat was close, want de zuurstof was op, en er was geen electra meer, dus geen

  boordcomputer en geen communicatie.

  Ik heb het indertijd met eigen ogen gevolgd op TV, en bij de landing was er geen

  communicatie. Ongewoon want de andere vluchten hadden dat wel.

  Rein

  • Een eventuele landing op 20 mei 1970 zou inderdaad een dode bemanning hebben thuisgebracht, gestorven door gebrek aan zuurstof, drinken en voedsel. Een macabere thuiskomst dus.

 2. I remember it well. Very fortunate that team worked out a way to get the crew home safely.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: