9 december 2023

Sterrenkunde voor de kidz uit Nieuw-Lekkerland

“Jij mag het zeggen”

Gisteravond was ik bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens, gezeteld in het gebouw van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard in Papendrecht. Er kwam een ploeg van zo’n veertig basisschoolleerlingen langs – allemaal groep 8, jaartje of twaalf – plus leerkrachten en ouders uit Nieuw-Lekkerland. Volle bak dus. Ze wilden van ons meer te weten komen over de sterren en planeten en niet alleen door erover te vertellen, maar ook door er naar te kijken. Paul Bakker, die alles georganiseerd had, opende de sessie en heette iedereen van harte welkom. Daarna was ik aan de beurt en ik hield een praatje over het zonnestelsel, dat voor het grootste deel bestond uit een kwis over het zonnestelsel. De kidz waren erg enthousiast en hun kennis bleek ook van een behoorlijk peil. Eén van de docenten had mij al ingefluisterd dat ze op school al weken met het thema bezig zijn. Na mij was het woord aan Ger Dör, die iets vertelde over zijn grote hobby, raketten. Na de pauze volgde het waarneemgedeelte: buiten stonden diverse kijkers en daar werd door Jan, Ger, Paul en Peter verteld over het hoe en waarom van telescopen. Om een uur of negen begon het te schemeren en langzaam maar zeker konden objecten als Mars en Saturnus aan de kinderen worden getoond. Daar was iedereen – ook de meegereisde ouders – laaiend enthousiast over. Wordt vast vervolgd.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d