16 juli 2024

First light voor de Solar Dynamics Observatory… en hoé!

SDO’s first light van de Zon. Credits: NASA/Goddard/SDO AIA Team

Op 11 februari 2010 werd NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) gelanceerd, de satelliet die zoals de naam al enigzins doet vermoeden de zon moet waarnemen. En dat doet ‘ie fantastisch, want gisteren heeft de NASA de first light opnames gepubliceerd. Zoals de afbeelding hiernaast, die de zon in ‘valse kleuren’ weergeeft en die op 30 maart j.l. werd gemaakt. Ik zag zojuist dat de foto ook op de voorpagina van NRC-Handelsblad van vandaag pronkt, dus ren allemaal naar de sigarenboer om die krant te kopen. De rode kleuren op de foto zijn relatief koel, zo’n 60.000 °C, de groene en blauwe gebieden zijn een stuk heter, minstens een miljoen graden. Links op de foto zie je een gigantische lus van heet omhoogvliegend gas, die ook op video is vastgelegd (kijken!!). Wetenschappers zijn razend enthousiast over de SDO, want de opnames zijn haarscherp, vele keren scherper dan voorgangers zoals de SOHO en STEREO. Mmmm, SOHO > STEREO > SDO, ik bespeur hier een trend. 🙂 Binnenkort vast meer nieuws over de waarnemingen van de Zon door SDO. Bron: NRC-Handelsblad + NASA.

Share

Comments

  1. De BBC legt dat heel mooi uit:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8635207

    • Bedankt voor de link richting BBC. Interessant. Ik zag zojuist dat ook het NOS-Journaal er aandacht aan besteedde, met hetzelfde filmpje.

      • Hey Adrianus 16 maart is er een meteoor boven nederland te zien geweest deze heb ik ook gezien en daar heb ik op gepost, Nu was ik net buiten ik denk iets over 2 uur en toen dacht ik er ook een te zien ( als het geen vallende ster was ) het was een kleine streep die maar heel even duurde hij was ook niet echt opvallend fel zoals bij de vorige 2 keer dat ik een meteoor heb gezien ( toevallig alle 2 in de laatste 6 maanden ). ik wou dit even melden misschien kun jij nagaan of het er echt een was en/of andere mensen het ook gezien hebben. alvast bedankt JG

  2. Ja inderdaad kon even niet vinden hoe ik jou kon bereiken haha maar ja het is al goed zo.

Speak Your Mind

*