25 september 2023

Accepted by MNRAS

Deze is goedgekeurd! Credit: ArXiv.

Afgelopen vrijdag kwam bij m’n presentatie over de Astroblogs bij Huygens de vraag aan de orde hoe je aan artikelen die gepubliceerd worden op het bekende ArXiv kan zien dat ze geaccepteerd zijn voor officiële publicatie. Een wetenschappelijk artikel kan pas verschijnen in een vakblad als het de zogenaamde Peer Review – in het Nederlands heet dat de collegiale toetsing – heeft doorstaan, als collega-wetenschappers het hebben gelezen en goedgekeurd. Welnu, het antwoord op de gestelde vraag is simpel: de ArXiv laat zien of het is geaccepteerd voor publicatie. In de afbeelding hiernaast bijvoorbeeld een artikel genaamd Tight constraints on the existence of additional planets around HD 189733 en dat goedgekeurd is voor publicatie in de MNRAS, het Britse vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Hebben de auteurs een artikel aangeboden, maar heeft het nog geen groen licht, dan staat er op de ArXiv bijvoorbeeld “Comments: Submitted to ApJ.”  Da’s de Astrophysical Journal, zo’n beetje hét vakblad in de sterrenkunde.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: