23 mei 2024

Een nieuwe telg in de kosmische dierentuin: Moon Zoo

Het welbekende Citizen Science Project Galaxy Zoo – in 2007 gestart door enkele sterrenkundigen om het grote publiek in te schakelen bij het classificeren van sterrenstelsels – heeft een nieuwe telg geproduceerd. Hadden we als eerste ‘nevenproducten’ de mergers (botsingen) van sterrenstelsels, Solar Watch voor zonnevlekken en de zoektocht naar supernovae, nu is daar Moon Zoo bijgekomen. Hierbij wordt het publiek (lees: jij en ik) gevraagd om foto’s te bekijken van het maanoppervlak, gemaakt met NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Het gaat daarbij om het tellen van de kraters en deze op een paar manieren ‘classificeren’, bedoeld om meer te weten te komen over het maanoppervlak. Hoe dat classificeren precies gaat zie je in deze video:

Handig zo’n video, nietwaar? Een onderdeel van de Moon Zoo is de Boulder War, waarbij je moet kiezen uit twee afbeeldingen: welke afbeelding bevat de meeste rotsen? Zie dit filmpje voor een uitleg daarover. De al of niet aanwezige rotsen vertellen de deskundigen meer over de leeftijd van de kraters. Kortom, allemaal naar de dierentuin en aanmelden voor de Moon Zoo! 😀

Share

Speak Your Mind

*