Leonard Nimoy, taart en … zonsondergangen

Nimoy, taart en zonsondergangen. Credit: nimoysunsetpie

Leonard Nimoy kennen we allemaal als Mr. Spock, de half-Vulcaan uit de serie/films Star Trek. Zonsondergangen zijn mooi om naar te kijken én om te fotograferen. En taart is heerlijk, nietwaar? Het verband tussen die drie ontgaat mij enigzins, maar toch stuitte ik vanavond op een site die alleen maar gephotoshopte afbeeldingen heeft waarop het drietal voorkomt: Nimoy, taart en zonsondergangen. Iedereen die denkt ‘hé, ik wil ook wel eens zo’n plaatje creeëren’ wordt uitgenodigd in te zenden. Dus kom op mensen, wees een beetje creatief en maak eens een plaatje met Nimoy, een oer-Hollandse door wolken omgeven zonsondergang en een lekkere appeltaart. Bron: Bad Astronomy.

Atlantis gelanceerd voor z’n laatste vlucht

Take-off van ruimteveer Atlantis. Credit: NASA TV.

Precies volgens de dienstregeling is vanavond om 20.20 uur Nederlandse tijd het ruimteveer Atlantis gelanceerd vanaf platform 39A van NASA’s Kennedy Space in Florida. Ja, daar kan de NS bij ons nog een puntje aan zuigen. Onder leiding van commandant Kenneth Ham gaan zes astronauten naar het internationale ruimtestation voor missie STS-132. Het is voor shuttle Atlantis de 32e én laatste vlucht in de ruimte. OK, in theorie zou de Atlantis later nog een keer de ruimte in kunnen gaan als STS-335. Dat is een zogenaamde Launch On Need missie, waarbij de Atlantis gereedstaat als reddingsshuttle voor het geval het fout gaat met de shuttle die op dat moment in de ruimte verblijft. STS-335 is de LON-missie voor STS-134, de allerlaatste shuttlevlucht die de Endeavour ergens half november gaat doen. Maar goed, da’s voor later. Nu is de Atlantis zoals gezegd onderweg naar het ISS en daar zal ‘ie komende zondag om 16.27 uur aan vast koppelen. Bron: NASA.

China’s eerste astronaut at hondenvlees in de ruimte

Yang Liwei at hondenvlees in de ruimte. Credit: CNTV/captionastronomisch nieuws voor de verandering. Nou ja nieuws, eigenlijk is ‘t iets wat bijna zeven jaar geleden gebeurde, dus het is maar wat je nieuws noemt. Op 16 oktober 2003 ging de allereerste Chinese astronaut de ruimte in, Yang Liwei. Taikonauten noemen ze dat trouwens in China, geen astronauten. Pas verscheen een autobiografie van Yang, genaamd de Lange Mars naar de Ruimte – vast verwijzend naar de Lange Mars die ooit grote leider Mao Zedong ondernam – en daarin verklaart hij doodleuk om tijdens die eerste reis o.a. hondenvlees te hebben gegeten. Het betrof een specialiteit uit Huajiang in de Chinese provincie Guangdong, eentje die geneeskrachtige werking zou hebben. Het is ook niets iets waar Yang zich voor schaamt, want in die provincie schijnt het de gewoonste zaak van de wereld te zijn om hond te eten. In een reactie op het bekendmaken van Yang’s kosmische maaltijd heeft de in Hong Kong zetelende organisatie Animals Asia, zeg maar de Partij voor de Dieren in China, verklaard geschokt te zijn. Ze vragen Yang afstand te nemen van het eten van hondenvlees en een goed voorbeeld te zijn voor andere Chinesen. Met honden is ooit de ‘bemande’ ruimtevaart gestart ruim vijftig jaar geleden, met het Russische hondje Laika als eerste levend wezen in de ruimte (hetgeen zij helaas niet overleefde), dus een tikkeltje meer respect voor de hond zou inderdaad goed zijn. Bron: Cosmic Log.

Volg vanavond live de lancering van de Atlantis

Atlantis staat in de startblokken. Credit: NASA

Het aftellen is begonnen voor de lancering van de allerlaatste vlucht van Space Shuttle Atlantis (missie STS-132), vanavond om 20.20 uur Nederlandse tijd. De NASA heeft vanmorgen aangegeven dat de kans 70% bedraagt dat het weer goed is bij de lancering, een voorwaarde voor het doorgaan ervan. Je kunt de lancering uiteraard met een bak chips en een sloot bier live bekijken vanuit je luie stoel thuis via NASA TV, maar je kan ook voor de verandering de lancering in het HSC Movie Theater – in HD! – in Mijdrecht meemaken.  En dat gratis en voor niks. HSC is het Holland Space Center, een multifunctioneel bedrijf voor elke instelling, school en ook voor het bedrijfsleven binnen Nederland, dat gericht is op ruimtevaart en astronomie! Het begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Aanmelden kan voor de ‘voorstelling’ via dit formulier. Aan het einde is ook nog een mini-markt met o.a. ruimtevaartspeelgoed. Meer info daarover: Holland Space Center.

Webcomic in de maak over Hanny’s Voorwerp

Stop the press! You wanted cool Voorwerp news? Here you go: http://hannysvoorwerp.zooniverse.org/ Hanny van Arkel op Twitter.

Dubbelklikken om de poster van Hanny & the Voorwerp te downloaden. Credit: Zooniverse

Met deze tweet kondigde Hanny van Arkel gisteravond het nieuws aan dat een ‘webcomic’ in de maak is van het complete verhaal van Hanny’s Voorwerp, het door haar ontdekte mysterieuze object in de ruimte. Zo’n webcomic is een soort modern stripverhaal, dat online op internet te lezen/zien is. Zoals met alle stripverhalen zijn er een aantal karakters en is er een plot en dat ziet er in grove lijnen zo uit – eventjes onvertaald: “A mystery (that would be the Voorwerp), a heroine determined to help solve the mystery (Hanny) and her band of fellow adventurers (the scientists), a series of challenges (acquiring and understanding data from a series of telescopes), and there is even an enemy: Time. The longer it takes our cast to solve the mystery of the Voorwerp, the more likely it is that someone else will beat them to the goal of understanding.” Net als bij de Galaxy Zoo, de plek waar Hanny haar voorwerp ontdekte, wordt het publiek ingeschakeld bij de totstandkoming van de webcomic. Men is op zoek naar schrijvers en een tekenaar en een ieder met creatieve ideeën wordt gevraagd daarvoor in te tekenen. De bedoeling is dat op het CONvergence Con 2010, een congres dat van 1 t/m 4 juli in Bloomington, Minnessota (VS) wordt gehouden de webcomic onder leiding van Kelly McCoullough wordt geschreven/getekend. Kortom, lees er alles over op: Hanny & The mystery of the Voorwerp!.