22 mei 2024

Wat Felix Baumgartner gaat doen is niet normaal

Tot een uur geleden had ik nog nooit van deze beste, brave 41-jarige Oostenrijker gehoord, Felix Baumgartner. Maar na het lezen van z’n plannen op de site van Red Bull Stratos heb ik bewondering voor hem gekregen. Het komt er simpelweg op neer dat Baumgartner in vrije val [1]uiteraard wel voorzien van een parachute, hij wil nog wel van z’n pensioen genieten. uit een soort van capsule wil gaan springen, die hangt onder een enorme heliumballon. Oh… is dat alles? Ja, da’s alles… met één pikant detail: de ballon bevindt zich op 37 km hoogte! 😯 Kijk maar even naar deze video:

Met die sprong, gesponsord door het bekende mix-merk Red Bull, probeert Baumgartner het record te verbreken dat Joseph Kittinger op 16 augustus 1960 vestigde. Die dag sprong Kittinger uit de Excelsior III gondel, die ook onder zo’n ballon hing. Hoogte: 31,3 km. Tijdens die val had Kittinger op een gegeven moment een snelheid van 988 km/u (274 m/s), waarbij z’n rechterhand twee keer zo groot werd door een slecht functionerende rechterhandschoen, waarin de druk wegviel. Geloof of ’t niet, maar Baumgartner wil in z’n komende poging de geluidsbarriére doorbreken met een maximale snelheid van 1223 km/u. Er zijn vele anderen die geprobeerd hebben Kittinger’s record te verbreken, maar tot nu toe zonder succes en in sommige gevallen zelfs met fatale afloop voor de waaghalzen. Ik ben benieuwd of het Baumgartner gaat lukken. Hij heeft in ieder geval z’n bijnamen al mee, “Fearless Felix” en “God of the skies.” 😀 Bron: Dot Physics.

Voetnoten

Voetnoten
1 uiteraard wel voorzien van een parachute, hij wil nog wel van z’n pensioen genieten.
Share

Comments

  1. ZONde van de HELium! (die vervliegt van nature en raakt op!)

    Zou je netjes staan om dit soort idiotie niet met aandacht te sponsoren Adrianus.

  2. Niks zonde van het helium. Dat spul dateert nog van de oerknal, 13,75 miljard jaar geleden, dus niks mis mee om daar een keer zo'n stunt mee uit te halen. Het geeft het ook nog een kosmisch tintje, dus reuze verantwoord naar mijn idee. Gaat 'ie het wekelijks doen wordt het een ander verhaal.

  3. Nee, het helium dat men hier op aarde gebruikt ontstaat voornamelijk door het radioactieve verval van uranium en thorium, alpha-deeltjes zijn eigenlijk heliumkernen. Het helium komt omhoog met aardgas. Er ontstaat naar schatting zo'n 3000 ton helium per jaar in de lithosfeer.

Speak Your Mind

*