24 september 2023

Een ongelofelijke video van Discovery (STS-131)

Ik heb al heel wat video’s laten zien van lanceringen en landingen van vele missies van de Space Shuttlevloot, maar de timelapse-video van het trio Scott Andrews, Stan Jirman en Philip Scott Andrews is wel een heel bijzondere. Ze hebben ruimteveer Discovery duizenden malen gefotografeerd in de voorbereiding naar de lancering, die 5 april j.l. plaatsvond. Zes weken van voorbereiding (Discovery uit de hangar rijden, vervolgens aan de externe tank + SRB’s hangen, vervolgens rijden naar platform 39A, tenslotte de lancering) is gepropt in een ongelofelijk filmpje van bijna 4 minuten. Twee ‘maaren’: 1) dat ’t helaas begint met reclame en 2) dat je ’t op de site van ‘Airspacemag’ ziet, omdat ik de video niet ‘embedded’ krijg. Kijken!

Credit: NASA/Airspacemag

Schitterend om te zien, nietwaar? Hier kan je lezen hoe ze ’t allemaal voor elkaar hebben gekregen.  Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Tja, als je al die bloedstollend mooie ruimtevaart-technologie zo aanschouwd, dan kan je het haast niet geloven dat ze daar echt "zomaar" mee willen gaan kappen.

  Het lijkt zo'n enorme verspilling van een systeem wat ze nu, OK,toegegeven, na de nodige heftige problemen, eindelijk wel degelijk bijna "routine-matig" (en dat was toch uiteindelijk de bedoeling van dit "space transportation system??!!) onder de knie lijken te hebben…..Zeker nu er tot op heden nog steeds niet echt een waardige opvolger voor de Shuttle lijkt te zijn, behalve dan de "Rent a Soyuz" van ene meneer Poetin en zijn maatjes….en..die net afgeblazen slappe kopie van de Apollo/Saturnus V combinatie (Constalation/Orion project).

  Elke keer als je de spaceshuttle ziet omringd door mensen dan zie je weer hoe gigantisch groot dat ding eigenlijk wel niet is…..enne…als je lekker ver op reis wil wat is er dan makkelijker dan een "voiture" met ruim plek voor 7 man en een paardenkop plus een "giga-kofferbak" waarin je nog eens wat kan nemen!!

  Nou ja….ze zullen bij de NASA wel weten wat ze aan het doen zijn, toch????????????????? Maarre……ik zie die " giant leap to boldly go where no men has gone before" nog niet echt aan de "ruimtevaarthemel" gloren. Geen zonnevlekken, geen spaceshuttles, een complete wolkenband op Jupiter zomaar verdwenen…zucht, wat wordt het strakkies wel erg "saai" daarboven…Hmmm, te koop aangeboden wegens gebrek aan voldoende inspirerende prikkels: Sterrenkunde en ruimtevaart hobby!!

 2. Jan, je moet toegeven dat die commerciële ruimtevaart de laatste tijd behoorlijk indrukwekkend bezig is (kijk bijvoorbeeld naar de komende lancering van de Falcon 9). Plus dat de NASA een behoorlijk logge organisatie is, met veel overhead, langs elkaar heen werkende organisaties, etc… Dus uiteindelijk kan die combi van commercie plus afgeslankte NASA best wel eens leuke resultaten opleveren. Zei de rasoptimist. 🙂

 3. Hannes zegt

  NASA's X51-a scramjet [eigenlijk van Boeing, dus commercieel] gaat aankomende dinsdag testvliegen (met Mach 6 maar liefs). http://www.theregister.co.uk/2010/05/21/x_51_scra

  Dus Jan, voor die "oude" techniek komt heus wel een interessante vervanger, niet getreurd. Het duurt alleen even.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: