23 april 2021

Binnenste halo Melkweg zit vol kosmische bubbels

Kosmische bubbels boven het Melkwegvlak. Credit: A Ford (U. Michigan) and N. McClure-Griffiths (CSIRO Astronomy and Space Science).

Onderzoek met de Australische Parkes radiotelescoop heeft laten zien dat de binnenste halo van de Melkweg vol zit met enorme bubbels vol waterstofgas. De bubbels bevinden zich zo’n 400 tot 10.000 lichtjaar voorbij de platte schijf van de Melkweg. Gemiddeld zijn die bubbels 200 lichtjaren in doorsnede en bevatten ze waterstofgas in massa vergelijkbaar met 700 zonnen. Onder leiding van Naomi McClure-Griffiths (CSIRO Astronomy and Space Science) onderzocht men 650 van die kosmische champagnebubbels en de uitkomst was dat sommige delen van de halo veel meer van die bubbels bevatten dan andere delen. De regio’s met veel bubbels bleken – niet toevallig – ook een grotere stervorming te kennen dan de overige gebieden. Kennelijk is er een direct verband tussen de bubbels en stervorming, al is er wel een kip-of-ei-vraag. Bekend is dat massieve sterren zelf ook in staat zijn hun directe omgeving met hun sterrenwind en uiteindelijk een supernova-explosie ‘schoon te vegen’ en aldus bellen te vormen á¬n het interstellaire gas. Dergelijke bellen kunnen op hun beurt weer de aanleiding zijn tot stervorming, zoals ruim 4,5 miljard jaar geleden een nabije supernova de vorming van het zonnestelsel inleidde. Verder onderzoek moet het preciese verband opleveren tussen de bubbels, supernovae en stervorming. Eh… o ja en met donkere materie, want die speelt op de achtergrond wellicht ook nog een rol. Bron: Science Daily.

Comments

 1. Zonnefilter gekocht voor mijn telescoopje in de sterrenwacht te Utrecht. Het museum bezocht, er waren nog drie of vier andere families. Dat is 1 per medewerker van de Koepel.

  En jij maar bloggen.

  Ik bezoek twee super-deluxe blogs van echte Nederlandse volhouders die echt voor geen centimeter meer worden bezocht.

  Die andere is: http://www.tessonome.com/
  Tess Jungblut is een Amsterdamse fotografe die ik ken.

  Ze fotografeert zoals ik dat had willen doen, vandaar dat ik blijf komen.

  Ik reageer maar steeds onder andere naam nu (die laatste 3 ben ik dus).

 2. Alexander eh… Gerard, whatever, hopelijk wel een goed filter gekocht? Niet zo'n oculair-filter, die na een paar keer vanwege de hitte gaat scheuren en vervolgens een gaatje in je oog brandt?

 3. Die mogen niet meer, is folie.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: