19 juli 2024

Falcon 9 van SpaceX is succesvol gelanceerd

Gisteravond, 4 juni om 20.45 uur Nederlandse tijd, is de commerciële raket Falcon 9 van SpaceX [1]Da’s voluit Space Exploration Technologies, de club van Elon Musk. vanaf  Cape Canaveral Air Force Station in Florida gelanceerd. De raket vloog naar een hoogte van 250 km. Bovenop de raket zat een namaakversie van de Dragon 9, de capsule die in de toekomst lading én astronauten omhoog moet brengen. De uiteindelijke lancering was voorafgegaan door een serie pogingen die telkens staakten door verschillende omstandigheden. Eerst was er een storing in het zogenaamde telemetriesysteem van de Falcon 9, daarna bleek er een boot te varen op de Atlantische Oceaan op de route waarover de Falcon 9 zou vliegen – tsja, d’r zou maar zo’n raket op je bootje terechtkomen – en tenslotte was er nog een kleine hapering in het lanceringssysteem. Afijn, alles is keurig opgelost en de lancering van deze commerciële raket is een succes. Elon Musk, oprichter van SpaceX in 1992 én medeoprichter van het online PayPal betalingssysteem, mag een feestje bouwen. Hieronder nog even de beelden, inclusief enge beesten die voor de camera vliegen, voor degenen die ’t gemist hebben.

Bron: Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Da’s voluit Space Exploration Technologies, de club van Elon Musk.
Share

Comments

 1. Weet je wat ik me, in alle verwondering, wel eens afvraag met dat hedendaagse ruimtevaart-gedoe….Die hoegenaamd spectaculaire revolutionaire Falcon-9 is toch niets anders dan een kluppie particulieren die nu eens met EIGEN geld inplaats van met PUBLIEK geld (NASA..dus) eigenlijk het stokoude wiel voor de zoveelste maal opnieuw uit hebben gevonden?????….want hoe anders is die Falcon 9 raket eigenlijk vergeleken met, om maar wat te noemen de Mercury/redstone raket uit de zestiger jaren of de evenzo oude R7/Soyuzcombinatie waar onze ozo praktische wodka-drinkende verre oosterburen nog steeds mee vliegen?

  Ik bedoel maar, die Falcon-9 raket is toch eigenlijk niets anders dan weer zo'n zelfde kingsize vuurpijl waar je eventueel later nog een conservenblikje met een maximaal drie personen op kunt plakken om die vervolgens de ruimte in te schieten…..of zie ik dat nou zo verkeerd??

  Als je al die nieuwe ruimtevoertuig-ontwerpen van de laatste tijd (dat geheime mini-shuttletje van Boeing maar waar ze blijkbaar ook geen concrete plannen voor lijken te hebben, wellicht uitgezonderd) zo eens aankijkt en vergelijkt met dat multifunctionele bakbeest van de spaceshuttle, dan lijken al die dingen toch op "een stevige stap terug…ouwe achterhaalde zooi in een nieuw jasje..etc..etc….".

  Wat dat betreft snap ik van al die ontwikkelingen in de hedendagse ruimtevaart simpelweg geen ene ruk……wat willen we nu eigenlijk met z'n allen??…..terug naar vroeger??…Heeft de automobiele "Retro-trend" ook toegeslagen in Rakettenland o.i.d.??

  Als dat het geval is dan kunnen wij hier in Dordrecht wellicht ook nog een gezellig potje gaan mee-toeteren op het gebied van "Rocket-design"….want ik kan mij nog goed herinneren hoe wij (o.a. Adriauns V et moi) in onze jonge jaren een eigen particulier initiatief hebben getracht te ontwikkelen in de vorm van de "ASTRO-1". OK, galanceerd vanuit "Kaap Kerkstraat" en begeleid vanuit "Jan's kinderkamer mission control", aangedreven door luciferkoppen en nooit hoger gekomen dan de dakgoot, maar toch….het begin was er toch maar…ha..ha…!!

  Nou ja…..Ik heb gisteren me weer eens mogen laven aan een Startrek-filmpje (de meest recente….echt steen en steengoed!!) en als ik dat zo zie dan denk ik toch wel eens, bezien in het licht van de hedendaagse stand van ruimte-zaken, dat één en ander niet echt lekker opschiet….Maar wellicht zie ik het allemaal veel te somber en is het weer tijd voor mijn dagelijkse portie "pret-pillen"!!

  Zo…dit zondagochtend-ei is weer gelegd

 2. Ik denk dat je precies de crux te pakken hebt van die hedendaagse ontwikkeling in de ruimtevaart: het verschuift van het publieke domein (lees: betaald met belastinggeld) naar het private domein. Zou uiteindelijk moeten betekenen dat het monopolie dat bij de NASA lag verdwijnt en dat meerdere commerciële ondernemingen (Virgin, SpaceX,…) raketten gaan produceren. Dat zou tot betere en goedkopere raketten moeten leiden, conform Adam Smith's aloude principe van marktwerking.

Speak Your Mind

*