23 april 2024

Hoe zit het nou met ‘de mogelijkheid van leven op Titan en Mars’?

Artistieke voorstelling van een methaanmeer op Titan. credit: NASA/JPL

De laatste week is een enorme geruchtenmachine op gang gekomen op internet over de vraag of er buiten de aarde leven bestaat of heeft bestaan. Of buitenaards leven bestaat heeft betrekking op Titan, de grootste maan van Saturnus en de een-na grootste maan van het zonnestelsel. Of buitenaards leven hééft bestaan gaat over Mars. Om even de nodige geruchten te ontkrachten: nee, er is geen leven buiten de aarde ontdekt. Het gaat puur om aanwijzingen dát er leven op Titan zou kúnnen bestaan en dát leven vroeger op Mars zou kunnen hebben bestaan, geen bewijzen. Helder? In het geval van Titan gaat het om twee recentelijk verschenen wetenschappelijke artikelen, waarin beschreven wordt dat de hoeveelheid waterstof en acethyleen aan het oppervlak zichtbaar zijn afgenomen. Titan kent meren vol met methaan en vijf jaar geleden werd geopperd dat methaan-gebaseerd leven wel eens zou kunnen zorgen voor consumptie van waterstof, acethyleen en ethaan, hetgeen leidt tot een afname van deze ingrediënten. Logisch dus dat Cassini’s actuele waarneming van de afname van waterstof en acethyleen afgelopen week tot verregaande speculaties leidde én tot vette koppen in online kranten. Wetenschappers zijn een stuk voorzichtiger en benadrukken dat het slechts aanwijzingen zijn en dat ook niet-biologische oorzaken voor de waarnemingen kunnen bestaan. Wat leven op Mars betreft het volgende:

Was er vroeger leven op Mars?

De in 2005 onderzochtte steen Comanche. credit: NASA/JPL

Deze week werd ook bekend dat na vier jaren van studie aan data van Marsrover Spirit, dat karretje dat inmiddels een jaar lang ‘aan de grond zit’, gebleken is dat in een stuk steen genaamd Comanche carbonaten gevonden zijn. Carbonaat is een chemische verbinding met koolstof (carbon) en zuurstof en het voorkomen daarvan wijst sterk op een natte en niet-zure (non-acide) omgeving, welke zeer gunstig is voor leven. Beide Marsrovers – naast Spirit heb je ook Opportunity – hadden eerder al aanwijzingen voor de vroegere aanwezigheid van water op Mars gevonden, maar die waren telkens ‘zuur’ (acide) van aard en dat is niet gunstig voor leven. In 2005 onderzocht Spirit Comanche en na jaren van onderzoek blijkt zoals gezegd carbonaat gevonden te zijn. Conclusie van deze waarneming: er zoú vroeger op Mars leven bestaan kúnnen hebben. Hoezo voorzichtig geformuleerd. 😉 Ik zal daar later nog wel eens op terugkomen. Bron voor Titan: Universe Today en voor Mars Science Daily.

Share

Comments

  1. xAndix zegt

    Maar wie zegt dat deze dingen specifiek nodig zijn voor ELKE vorm van leven? Neem nou die visjes daar ergens in de golf van Mexico (Kan ook ergens anders zijn xD), die leven hun hele leven in het donker, wat voorheen altijd als noodzakelijk gezien werd. Daarnaast zijn er ook vissen die nooit boven water komen om lucht te happen. Wie kan dan beweren dat in acide geen leven kan zitten en dat waterstof een must is? Ons principe van leven hoeft niet op elke planeet hetzelfde te zijn.

  2. Durinck Etienne zegt

    Levensvormen zouden wel iets in zich kunnen dragen dat hun in staat stelt om te overleven in de meest extreme omstandigheden. Ik denk dat zelfs het topje van de ijsberg hier nog niet gevonden is.

Speak Your Mind

*