14 april 2024

Lezing: wonen in de ruimte

Even douchen in de ruimte. Credit: NASA

Komende vrijdag, de 25e juni als ik het wel heb, zal Ger Dörr vanaf 20.30 uur een lezing houden bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over het thema ‘Wonen in de ruimte’. Hier een voorproefje over wat ons allemaal te wachten staat: “Er is een lange weg te gaan als je het hebt over wonen in de ruimte. Het lijkt moeilijk voor te stellen als je astronauten aan het werk ziet binnen en buiten hun ruimtescheepjes. Zeker als je kijkt naar de eerste kleine ruimtescheepjes als Mercury in de jaren 60 of de Russische Vostok van Juri Gagarin niet groter dan een telefooncel. Later werden de cabines groter zoals de Gemini- en de Apollocabines. Maar met Sky-lab, Saljoet en later de Mir- ruimte- stations werd langdurig wonen en werken voor astronauten in de ruimte aangenamer. Aan boord van het ISS, het Internationale Space Station, ter grote van een aantal flinke stacaravans werd vervolgens een verdere stap vooruit gezet het verblijf in de ruimte voor de mens comfortabeler te maken. Het is waar dat astronauten en kosmonauten constant aan boord moeten trainen om botontkalking tegen te gaan door gebrek aan zwaartekracht. Maar daar zijn oplossingen voor. Ik geloof en vele met mij dat wonen in de ruimte op termijn zeker tot de mogelijkheden zal gaan behoren. De ontwikkelingen gaan razend snel, het Internationaal ruimte station is constant bemand met allerlei nationaliteiten. Dit leek een droom in 1961 en is nu realiteit geworden. We nemen u mee op een spectaculaire reis naar de ruimte en de mogelijkheden die dat biedt voor de mensen op aarde. De presentatie zal onthullen waar beelden fictie en realistische toekomstverwachtingen elkaar zullen ontmoeten.” Kortom, vrijdag geen voetbal kijken, maar op naar Huygens! 😀

Share

Speak Your Mind

*