21 juni 2024

Het mysterie van Hanny’s Voorwerp is opgelost!

Daar is ‘ie, Hanny’s Voorwerp. Het sterrenstelsel erboven is IC 2497. Credit: Dan Smith/Peter Herbert/Matt Jarvis/the ING

Wat Hanny’s Voorwerp precies is ga ik niet meer uitleggen, want da’s bekende stof voor de Astroblog-lezers, tenzij je de afgelopen drie jaar onder een steen hebt gelegen. Grote vraag die de sterrenkundigen sinds de ontdekking ervan door Hanny van Arkel bezighoudt is wát de groengekleurde gaswolk precies tot lichten brengt. Onderzoek van Hayden Rampadarath (Joint Institute for VLBI in Europa) en z’n collegae heeft eindelijk het antwoord opgeleverd. Dat onderzoek werd uitgevoerd aan het naburige spiraalstelsel IC 2497, met interferometers van vele radiotelescopen, verspreid staand over de gehele wereld. De uitkomst is dat de kern van IC 2497 een actief zwart gat heeft dat een nauwe bundel straling uitzendt, dat precies richting Hanny’s Voorwerp gaat. Die straling ioniseert het gas aldaar en dat veroorzaakt op haar beurt het uitzenden van de groene straling. Verder blijkt een dichte wolk tussen de Aarde en het zwarte gat te verhinderen dat we de activiteit rondom dat zwarte gat zien. Het zwarte gat is nog steeds actief, hetgeen een zogenaamde quasar oplevert, alleen zien we het niet door die tussenliggende wolk. Vandaar dat sommige sterrenkundigen dachten dat de quasar in slaapstand was gekomen en dat Hanny’s Voorwerp het resultaat was van een uitbarsting die zo’n 80.000 jaar geleden plaatsvond. Maar dat is dus niet zo. Meer weten? Lees dan het artikel Hanny’s Voorwerp: Evidence of AGN activity and a nuclear starburst in the central regions of IC 2497, welke binnenkort zal verschijnen in Astronomy & Astrophysics. Drie keer raden wie één van de auteurs is van het artikel. Yep… Hanny van Arkel, herself! 😀 Bron: Technology Review.

Share

Comments

 1. Heb me gisteren dan toch maar eens door dat bewuste "profi-artikeltje" heen geworsteld…..allemachtig, wat is dat radio-astronomie-jargon toch…eh..laten we maar zeggen "heftig"!! Zou ik me toch meer in thuis willen/moeten voelen….Het is toch eigenlijk wel een beetje "maf" dat in de amateursterrenkunde-wereld de radiosterrenkunde altijd zo het onbekende /onbeminde stiefkindje is gebleven t.o.v. de optische sterrenkunde….en zeker in een land als Nederland waar, hoe een klein kikkerlandje we dan ook geografisch moge zijn, we toch wel effe één van de grootste,meest toonaangevende,…bla…bla..bla…sterrenkundige instituten op het gebied van de radio-astronomie binnen onze landsgrenzen herbergen!!

  Het vreemde en ook wel een beetje droevige(?)is dan ook, als dat hele "spul" daar in dwingeloo/westerbork een "optisch gebeuren" zou zijn geweest, dit waarschijnlijk een éénzelfde imago hebben gehad als wereldberoemde astronomische centra als "Mount Palomar", Mauna Kea, de VLT om maar er maar eens een paar "optische kanjers" te noemen.

  JIVE/ASTRON…Dwingeloo/westerbork in Drente….OK, het klinkt wellicht iets minder spectaculair dan die eerder genoemde optische "powerhouses" buiten Nederland maarre….laten we er toch maar eens goed van doordrongen raken dat daar "op den fraaien Drentsche heide" een waar sterrenkundig "bedevaarts-oord" is neergepoot die zijn weerga niet kent!!

  Elke keer is als ik bij mijn, in de buurt van Emmen woonachtige, gezellige schoonouders bivakkeer voel ik die bijkans "Hamelen-achtige" aantrekkingskracht die mij elke weer, al is het maar voor eventjes, naar Dwingeloo danwel westerbork weet te lo(n)kken…..Want…"DAAR GEBEURT HET"!!

  En…ach…het Nederlandse sterrenkunde-sprookje is de afgelopen jaren nog weer een stukkie mooier geworden met het fenomeen Hanny en haar "voorwerpje"….Welk één fraaien'"Noord-zuid-lijn"…een in zuid-limburg ontdekt nieuw mysterieus "hemel-object" van wereldfaam uiteindelijk van haar hemelse geheimen ontdaan met een radiotelescoop in (noord nederlands) Drente!!

  Denk daar eens aan de volgende keer als jullie met de obligate fiets dit stukkie schoon Nederland doorkruisen.

  Oh…enne…mocht Jij (Hanny) dit toevallig onder den fraaien blauwe (oeps, gokje….Ha..ha..) ogen krijgen…echt Van harte Gefeliciteerd met die naam van jou boven dat artikel….'k zou zo ruim veertig jaar sterrenkunde-pret willen inwisselen om met jou te mogen/kunnen ruilen….eh…nou ja, bij wijze van spreken!!

 2. Onze vakantie zullen we dit jaar in Drenthe (met 'h' 😉 ) doorbrengen. Daar zal zeker een (fiets-)tochtje naar één van die radiotelescopen/antennes op het programma staan. Moet alleen de meiden (Hanny's in spé?) enthousiast zien te krijgen. Zwembad of radiosterrenkunde, that's the question.

Speak Your Mind

*