30 mei 2023

ISS vanuit Dordrecht!

Jahoe!!! Dit plaatje uit eigen astro-keuken stond al een tijdje heel hoog op mijn sterrenkundige verlanglijstje..en gisteravond is het me, bij de tweede poging, dan toch gelukt om vanaf mijn nedrige Dordtse dakterrasje een “detailplaatje” te maken van het overkomende Internationale ruimtestation ISS. Duidelijk zichtbaar zijn de “mainbody”van het ISS en een paar zonnepaneeltjes….oh yes!!

OK, het is nog niet te vergelijken met die spetterplaatjes van die knakker uit (alweer!!) Zuid Limburg waarvan mij de naam even ontschoten is, maar toch…. het begin is er!!  Hmmm, wat is dat toch trouwens met die astronomisch geniale “Limlanders”…..ik bedoel maar, eerst kwam “onze” (sorry voor deze frase!) Hanny uit het verre zuiden ons verassen met haar wereldberoemde “voorwerpje” en vervolgens verschenen, ook weer uit het zalige zuiden, opeens die weergaloos gedetailleerde plaatjes (o.a. incluis duidelijk zichtbare ruimtewandelaar!!)  van het ISS   in ZENIT.

Maar goed dit terzijde…Ik ben in elk geval erg happy met dit eigen plaatje. Om tot dit resultaat tekomen heb ik mijn philips ToU pro webcam in het primaire brandpunt van mijn 20 f6 Newton geplaatst. Op het internet kan je op de Heavens above site precies bepalen wanneer,waar en hoe lang het ISS te zien zal zijn vanaf je waarneemplek….In dit geval kwam het ISS  gisteravond zo rond half twee ‘s nachts op een hoogte van zo’n 60 graden maximaal “over Dordrecht” heen zeilen. Vanuit mijn ommuurde dakterrasje kon ik vervolgens, al trachtend het ISS precies (en wat een rotwerk is dat toch!!) op het kruisdraad van de zoeker (en dus hopelijk ook  op dat webcamchippie!!) te houden,  een AVI filmpje maken van een klein minuutje. Uit die dikke 1800 frames heb ik vervolgens het beste plaatje uitgekozen ter publicatie op dit eerbiedwaardige Blog! HET grootste probleem met het plaatjes maken van zoiets als het ISS is het heel lang precies op de piepkleine chip van de webcam  gericht weten te houden van het ozo snel langs de hemel bewegende ISS. Ik was eerst van plan om nog een twee keer Barlowlens voor de webcam te plaatsen met de bedoeling om de standaard brandpuntsafstand van 120 cm te verdubbelen tot 240 cm…..maarre dan word het met de,  al soepel handmatig (!!) volgend met de in “Dobson-mode” opgestelde telescoop,  wel heel erg lastig om het ISS midden op de chip te krijgen en te houden. Nu had ik van die 1800 frames uiteindelijk maar een stuk of 30 waar het ISS redelijk op te zien was. Maar goed…ik ben nog pas net begonnen met deze tak van “sport”….heb nog tijd zat om (ook??) wereldkampioen te worden…ha..ha… Vanavond hoop ik nog een poging te wagen…..zo rond een uurtje of twaalf (effe precies opzoeken op heavens above) komt het ISS pal door het ZENIT hollen….en dat betekent dat “ie” dus erg dichtbij gaat komen!! Wish me luck !!

Share

Comments

 1. Schitterend gedaan Jan! Proficiat met dit eerste resultaat. Oefening baart kunscht zeggen ze, dus een volgende versie zal weer beter zijn. Ralf Vandebergh heet die amateur-fotograaf uit Limburg.

 2. Wishing you luck!!

 3. Zucht…en na de eerste euforie komt ook meteen de eerste "miskleun"…..Stond dus gisteren des nachts om 01.20 gewapend met telescoop, webcam en een NASA-precisie-planning klaar in den biesbos hoopvol te wachten tot "ie" weer zichtbaar zou worden…..en ja hoor, net toen de spanning niet meer te verdragen was…."hij/zij zou toch wel overkomen???"….vescheen daar het gewenste snelbewegende heldere stippie aan de westelijke horizon…..sloeg vervolgens een diepe zucht van opluchting….en dat laatste had ik dus effe NIET moeten doen….want de hete nerveuze adem van mijn diepe zucht van opluchting ging precies langs mijn zoeker c.q. ISS volgkijker…..gevolg:…lenzen BESLAGEN….aaarrrrgghhhhhhh…..Afijn, eer ik van de schrik en het chagrijn was bekomen…."waar is @#%@ mijn lensdoekkie???!!!"…was den ijzeren ruimtevogel weer verdwenen aan den oostelijke horizon…..diepe zucht van ontreddering…..ja..ja…En dan zeggen ze dat voetbal wreed is!!

  Nou ja….."better luck next time" zoals we dat dan plegen te zeggen in goed (eh??) Nederlands.

 4. Of ik kijk er overheen, of het staat er niet. Wat voor kijker is nu ingezet voor deze bijzondere opname? Ik lees 'beslagen lenzen': een refractor?

  Wat voor kijker ook … Mijn complimenten!

 5. Oeps, ik zie het: een 20 cm newton.

 6. Hey Jan!!

  leuk je tegen te komen en fijn dat je nog steeds astrologisch en eendelogisch bezig bent!!!

  groet,

  Jeroen

 7. Jan Brandt zegt

  Krijg nau de rasterpunten-cholera….."Meneer" Jeroen…..Mijn zeer gewaardeerde ex-Grafo MTS collega en tevens (nog steeds??) glorieus amateur bierbrouwer in hoogst eigen persoon. Wat leuk om jou hier "on the best astrosite in the entire universe" tegen te komen!! Weest welkom en zo……enne wellicht een leuk ingezonden gasten-stukkie over de geneugten van het zelf brouwen (en opzuipen!) van het edele gerstennat van jou hand?? Neem van mij maar aan dat "de grote hopman van deze site..Adrianus V…ook een hele grote liefhebber is……(van die uilezeik, met deze laatste drie woordjes implicerend dat IK dat nog steeds helemaal niet ben..ha…ha…!!!)

  Laat ik eindigen met de gevleugelde "Biemans-eriaanse woorden"..: "kwat left, kerrids return"!!

  • Zeg, gaan we nou op de Astroblogs kletsen over drukkerijen en grafische blabla? Daar zijn wij niet van gediend, ja! Oh wacht, het gaat ook over bier. Nee, dan is 't OK. Jeroen, welkom op de Astroblogs!

 8. Jan Brandt zegt

  Was er niet een spreekwoord dat luid "het vlees is zwak"… maarre….bij sommigen onder ons, we noemen geen namen….Arie(???) is het meer een kwestie van "de lever is zwak"..ha…ha…!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: