Site pictogram Astroblogs

ISS vanuit Dordrecht!

Jahoe!!! Dit plaatje uit eigen astro-keuken stond al een tijdje heel hoog op mijn sterrenkundige verlanglijstje..en gisteravond is het me, bij de tweede poging, dan toch gelukt om vanaf mijn nedrige Dordtse dakterrasje een “detailplaatje” te maken van het overkomende Internationale ruimtestation ISS. Duidelijk zichtbaar zijn de “mainbody”van het ISS en een paar zonnepaneeltjes….oh yes!!

OK, het is nog niet te vergelijken met die spetterplaatjes van die knakker uit (alweer!!) Zuid Limburg waarvan mij de naam even ontschoten is, maar toch…. het begin is er!!  Hmmm, wat is dat toch trouwens met die astronomisch geniale “Limlanders”…..ik bedoel maar, eerst kwam “onze” (sorry voor deze frase!) Hanny uit het verre zuiden ons verassen met haar wereldberoemde “voorwerpje” en vervolgens verschenen, ook weer uit het zalige zuiden, opeens die weergaloos gedetailleerde plaatjes (o.a. incluis duidelijk zichtbare ruimtewandelaar!!)  van het ISS   in ZENIT.

Maar goed dit terzijde…Ik ben in elk geval erg happy met dit eigen plaatje. Om tot dit resultaat tekomen heb ik mijn philips ToU pro webcam in het primaire brandpunt van mijn 20 f6 Newton geplaatst. Op het internet kan je op de Heavens above site precies bepalen wanneer,waar en hoe lang het ISS te zien zal zijn vanaf je waarneemplek….In dit geval kwam het ISS  gisteravond zo rond half twee ‘s nachts op een hoogte van zo’n 60 graden maximaal “over Dordrecht” heen zeilen. Vanuit mijn ommuurde dakterrasje kon ik vervolgens, al trachtend het ISS precies (en wat een rotwerk is dat toch!!) op het kruisdraad van de zoeker (en dus hopelijk ook  op dat webcamchippie!!) te houden,  een AVI filmpje maken van een klein minuutje. Uit die dikke 1800 frames heb ik vervolgens het beste plaatje uitgekozen ter publicatie op dit eerbiedwaardige Blog! HET grootste probleem met het plaatjes maken van zoiets als het ISS is het heel lang precies op de piepkleine chip van de webcam  gericht weten te houden van het ozo snel langs de hemel bewegende ISS. Ik was eerst van plan om nog een twee keer Barlowlens voor de webcam te plaatsen met de bedoeling om de standaard brandpuntsafstand van 120 cm te verdubbelen tot 240 cm…..maarre dan word het met de,  al soepel handmatig (!!) volgend met de in “Dobson-mode” opgestelde telescoop,  wel heel erg lastig om het ISS midden op de chip te krijgen en te houden. Nu had ik van die 1800 frames uiteindelijk maar een stuk of 30 waar het ISS redelijk op te zien was. Maar goed…ik ben nog pas net begonnen met deze tak van “sport”….heb nog tijd zat om (ook??) wereldkampioen te worden…ha..ha… Vanavond hoop ik nog een poging te wagen…..zo rond een uurtje of twaalf (effe precies opzoeken op heavens above) komt het ISS pal door het ZENIT hollen….en dat betekent dat “ie” dus erg dichtbij gaat komen!! Wish me luck !!

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten