2 maart 2021

Wowie, Omega Centauri achter Saturnus’ F-ring


Cassini heeft ‘t weer geflikt hoor, hij heeft een superwondermooie foto afgeleverd. Ik heb al vaker juweeltjes van dat om Saturnus vliegende apparaat gepubliceerd, maar de hierbovenstaande is weergaloos. We zien de zogenaamde F-ring van Saturnus en rechtsonder nog een stukje A-ring, inclusief de zwarte Keelerscheiding. Cassini nam deze en twaalf andere foto’s op 29 maart 2009 met telkens drie minuten tussenpoze. En wat zien we daar achter de F-ring in beeld? Da’s de bekende bolvormige sterrenhoop Omega Centauri, een verzameling van naar schatting zo’n 5 miljoen sterren, vijftig keer zo veel als de gemiddelde bolvormige sterrenhoop die “maar” 100.000 zonsmassa’s zwaar is. Schitterende combi, nietwaar? Bedenk welk gigantisch afstandsverschil er is tussen ruimtevaartuig, planeet en bolhoop. Tussen Cassini en Saturnus was op het moment van de opname 1,2 miljoen km afstand. Omega Centauri

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.