26 september 2023

60 jaar geleden werd de eerste raket gelanceerd in Florida

De lancering van de Bumper 8 op 24 juli 1950. Credit: NASA.

Op 24 juli 1950, gisteren dus precies zestig jaar geleden, werd de allereerste raket gelanceerd vanuit Florida. Dat was de Bumper 8 raket, gelanceerd van lanceerplatform 3 op wat toen de Long Range Proving Ground Base op Cape Canaveral heette. Die raket was een combinatie van de Duitse V2- en Amerikaanse Wac Corporal-raketten en de eerste zes lanceringen in het Bumper-programma werden uitgevoerd op de White Sands Test Facility in New Mexico. Op die basis kon men de raketten, die uit twee trappen bestonden, maximaal 160 km volgen en daarna waren ze buiten het bereik van de radarinstallaties. De Bumper 5, gelanceerd op 24 februari 1949 was al 393 km hoog gekomen, dus zocht men een plek die geschikter was om lanceringen uit te voeren. De Bumper 8 kwam niet zó hoog, slechts 16,1 km, maar de afgelegde afstand was wel groot: 320 km.

Voordelen van Florida bij lanceringen

Willen raketten gebruikmaken van de aardse rotatie om meer snelheid te krijgen moeten ze richting het oosten vliegen, de richting waarin ook de Aarde draait. In het geval van White Sands in New Mexico, in ’t westen van de Verenigde Staten, betekent dit dat de raketten over land moeten vliegen, hetgeen een groot veiligheidsrisico inhoudt. In Florida vlieg je richting het oosten over de Atlantische Oceaan en da’s een stuk veiliger. Daar komt bij dat Florida een stuk zuidelijker ligt dan White Sands, op 28° ten noorden van de evenaar. Hoe dichter bij de evenaar des te groter is de draaisnelheid van de Aarde en des te meer snelheid de raketten meekrijgen. Om die redenen besloot men om de lanceringen van raketten voortaan op Cape Canaveral te doen. De lancering van de Bumper 8 was de allereerste daar in Florida, er zouden daarna nog ruim 3000 lanceringen van raketten volgen. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. gegroet ex-vakantieganger,

  hmmm….minstens 3000 lanceringen vanaf "kaap karnaval" in de richting van de atlantische oceaan want dat is sneller en veiliger??

  OK, dat van die extra snelheid dat is natuurlijk waar..maarre..dingen zoals veiligheid en "het heilige milieu van tegenwoordig" dan??

  Ik heb me altijd al afgevraagd wat er gebeurd NA zo'n, toegegeven want ik ben ook een "spacenut"….glorieuze lancering!?

  Want daar hoor je en lees je en zie je eigenlijk helemaal niets van afgezien van een paar dingetjes aangaande het opvissen van de WEL her te gebruiken solid rocket boosters van de spaceshuttle.

  …En de rest dan….het spul wat NIET veilig en gecontroleerd aan een parachuutje naar beneden komt??

  Ik bedoel maar, je zou daar toch, een flink eindje voor de kust van Florida gezellig aan het spelevaren zijn als er bijvoorbeeld een uitgebrande rakettrap van de "allmighty" Saturnus V naar beneden komt zeilen pardoes op….eh…dwars door…het achterdek van je "strak bezeilde 30 voets pieremagoggeltje"!!!

  Ik ben altijd benieuwd geweest of daar wel eens dingen niet helemaal zijn gegaan zoals gepland…..enne…als je er zo eens over nadenkt zou de duiksport er een nieuwe discipline bij kunnen krijgen in de vorm van "uitgebrande rakettrap-duiken" want als er dus al zo'n dikke 3000 lanceringen hebben plaatsgevonden vanaf "de Kaap" dan moet er toch wel een gigantisch spoor van "tweedehands" ruimtevaart onderdelen daar op de zeebodem voor de kust van florida liggen???

  Ofwel….genoeg plaatjes gezien van de Titanic en de Bismarck….zit te wachten op de eerste foto van de eerste trap van de Saturnus V van bijvoorbeeld de Apollo 11…..want ik neem aan dat al die zooi nog gewoon onopgeruimd op de zeebodem ligt te roesten!!

  Trouwens zijn ze wat betreft dit soort veiligheidsproblematiek in "Moedertje Rusland" ietsje minder…eh…moeilijk.

  Zag een tijdje geleden een geweldige documentaire op de kwelbuis van Jelle brandt (must be the name!!!) korstius over het wel en wee van enkele dorpjes en hun bewoners die toevallig precies ONDER de uitvliegroute van de Soyuz-raketten hun leven trachten te slijten compleet met strap-on boosters van de fameuze R7 Soyuzdraagraket links en rechts in hun moestuintjes neerploffend..oeps…BUKKEN!!!!!

  En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsrisico's van al die restjes giftische raketbrandstof die zich gezellig (nou ja??) hun weg weten te vinden naar de lokale bloemkooltjes en worteltjes.

  Hé….daar verdwijnt Vladimir zomaar door het keukenplafond na een zijn eerste hapje hutspot….eh…Borsjt…ha…ha..!!

  Nou ja….Zogezegd, ik ben echt een groot voorstander van (bemande) ruimtevaart maar het "onderbuikgevoel" aangaande deze, weinig glorieuze, materie zit me toch niet echt lekker!!

  • Hé Janus, yes I'm back. Ja, dat van die uitgebrandde raketonderdelen is inderdaad een giga-probleem. Tegenwoordig worden die Solid Rocket Boosters keurig 'opgevist', want ze blijven op de oceaan drijven, maar vroegere trappen zullen bezaaid liggen op de oceaanbodem. Geen idee wat ze daarmee doen. Ze zullen toch wel zo slim zijn geweest om zenders in die dingen te plaatsen, zodat ze gelokaliseerd kunnen worden?

 2. Hier kun je de locaties vinden van een aantal eerste trappen van de Saturnus V. Ik heb het vermoeden dat het water op die locaties diep is. Het lijkt ook niet echt waarschijnlijk dat die trappen in 1 stuk op de bodem van de oceaan liggen, eerder in een heleboel fragmenten.
  Link: http://apollomaniacs.web.infoseek.co.jp/apollo/lo

 3. De lijst bevat niet de locaties van de tweede trap van de Saturnus V, maar die zijn wel terug te vinden, bv hier van Apollo 11: http://history.nasa.gov/SP-4029/Apollo_11a_Summar

  Die ligt dus kennelijk hier: http://img821.imageshack.us/img821/9503/siia11.jp

 4. Hoi Rudy…leuk!!

  Ga meteen kijken!!!

  Groetjezz,

  Jan

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: