3 oktober 2023

Mars Odyssey komt met nieuwe Marskaart

De Valles Marineris ontbreekt niet op de nieuwe Marskaart. Credit: NASA/JPL.

Op basis van maar liefst 21.000 foto’s gemaakt met het Thermal Emission Imaging System (THEMIS), een multi-band infrarood camera aan boord van de Mars Odyssey hebben wetenschappers van Arizona State University een nieuwe kaart van Mars gemaakt, de beste tot nu toe. De kaart heeft een resolutie van 100 meter en is in twee smaken te zien: voor ‘normaal gebruik’ en voor ‘intensief gebruik’. Van sommige gebieden op Mars zijn foto’s in nóg hogere resolutie verkrijgbaar, gemaakt door de Europese Mars Express en de Amerikaanse Mars Odyssey en Mars Reconnaissance Orbiter, maar voor geheel Mars is dit nu de meest gedetailleerde kaart.

De Mars Odyssey

Deze in april 2001 gelanceerde sonde kwam in oktober 2001 bij de Rode Planeet aan. Per dag draait ‘ie twaalf rondjes om Mars en dat betekent dat tot nu toe ruim 40.000 omwentelingen zijn afgelegd. Het wetenschappelijk onderzoek met de Mars Odyssey startte februari 2002.

Help mee de kaart te verbeteren

De NASA heeft het grote publiek gevraagd om mee te helpen de gepubliceerde kaart te verbeteren! 😀 Dat kan door naar NASA’s “Be A Martian” website te gaan, welke samen met Microsoft is ontwikkeld en daar nieuwe THEMIS-foto’s ‘met de hand’ te corrigeren. Ga naar de Map Room op die site om een bijdrage te leveren. Bron: NASA/JPL.

Share

Comments

  1. cristiaan huygens (h zegt

    Mine was better!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: