22 februari 2024

Mijlpaal

Gegroet waarde mede sterrenstoffigen,

Vandaag en gisteravond kon ons fraaien universum getuige zijn van het aanschouwen van maar liefst twee heuglijken feiten.

Vandaag, de 27 juli, viert mijn wederhelft en tevens (v)echtgenote, Elca is haar naam, haar 44 ste overwinning in haar ietwat dubieuze wedstrijdje “pak me dan, als je kan” met ene  “magere Hein”, die het nodig vond om haar tijdens haar nog jonge jeugd op een gevalletje kingsize hersentumor te trakteren. Hoewel toendertijd een ogenschijnlijk hopeloos en opgegeven geval moeten we….vreugd ende jolijt…. bij elke verjaardag die toch weer in relatief goede gezondheid gehaald wordt constateren dat, mede dankzij haar wilskracht in combinatie met een zeer vooruitstrevende onconventionele kijk op “gezond worden en blijven”, de wonderen nog  steeds niet het universum uit zijn!! Waarvan akte….en laat de taart nu maar komen!!!

Het andere heuglijke feit, hoewel van een totaal andere mate van importantie, is het feit dat uw nedrig scribent gisteravond zijn eerste GoTo-sessie heeft gehad in de Sterren en maan overgoten Biesbos…..Jawel, heren en dames geachte lezers…..pak de potten valium maar van de plank…..Ik, die jaren en jaren lang die hele digitale computerzooi heeft lopen verketteren is dan toch ook uiteindelijk gezwicht voor de verleidingen van luxe en het gemak…..ach…ach…ach….waar blijven toch die zekerheden des levens! Eh….effe voor de goede orde…een GoTo-sessie is niets anders dan het werken met een telescoop op een statief die geheel automatisch, na een druk op een knoppie, zichzelf op de “objecten des hemels” richt….inplaats van met de zogenaamde handmatige “starhopmethode” waarbij je je sterrenhoopje/gasneveltje..etc..etc…opzoekt met behulp van sterrenkaart en 7×50 zoeker. Aanleiding voor deze relatieve (mijn sterrenkaarten gaan desondanks  echt NIET de openhaard in!!) ommezwaai was eigenljk het feit dan het oude NIET GoTo-besturingskassie van  mijn zeer aangename EQ6 montering kuren begon te vertonen en dus aan vervanging toe was……Tja en als je dan voor slechts 339 Euries een complete GoTo upgrade setje kunt kopen (nieuw GoTo kassie plus twee nieuwe motoren..etc..etc..)  waarmee je na slechts een uurtje prutsen je oude EQ6 kunt omtoveren tot een ware “Fuzzy blob hunter”….nou ja….dan moet het onvermijdelijke dan maar gebeuren!! OK, mijn eerste bevindingen…..ach, wat zal ik eens zeggen…effe wennen aan al die knoppendrukkerij…..wel erg weinig “contact” met ” daarboven” omdat je zo bezig bent met naar die knoppies en dat beeldscherm  staren…..maar goed… “het kreng” werkt!   Zal ik nu de rest van mijn astronomische nachten onder de sterren slijten “al knoppen drukkend”??…Nee…ECHT NIET….!!!… want  de charme van het  samen met mijn charmante “Newtonse dame” al starhoppend immer op ontdekkingreis langs de sterren dansen …is  en blijft toch onweerstaanbaar!!!

Share

Comments

 1. Jan, ik ken jou en je vrouw niet, maar feliciteer haar ook even namens mij. Een verhaal dat indruk maakt, ik hoop dat ze in goede gezondheid blijft, en dat jullie tweetjes samen heel erg oud mogen worden. 🙂

 2. Hé Jan, geef Elca alvast een zoen van mij, komende vrijdag zal ik 't zelf wel doen. Gefeliciteerd! En wat die GoTo betreft: je zag vanmorgen wat die Oostenrijker Hubl met een 30 cm Newton kan doen, een zwaartekrachtslens in Abell 2218 fotograferen. Met die GoTo kan jij dat ook vast doen.

 3. Dreskot zegt

  Twee mooie mijlpalen! De eerste is felicitaties waard en voor wat betreft het tweede: Latcho Drom!

  "Life isn't about finding yourself, its about creating yourself"

 4. Gegroet Allemaal op deze zonnige en fraaie "day after",

  In de eerste plaats dank..dank..dank…aan Allen,voor al het vriendelijks en schoons geschrevene…voorwaar een feest voor den ziel!!

  De taart is op (geintje Arie…) en life goes on..

  Oh…enne.trouwens…wat krijge we nau….ga jij, Koning Astroblog himself, vrijdag…@#&….zomaar me wijf lope zoene….??!!!..Welk een verwennerij….Jaloers….En IK dan????Jij hep net je taard verspild, maat…ha…ha…!!

  Afijn, See you friday on the "klaverjas-battlefield"!

Speak Your Mind

*