6 december 2024

Yep, ’t is een feit: de Aarde is niet uniek

Sasselov’s Kepler-grafiek. Credit: Dimitar Sasselov

Het hoge woord is er uit: de Aarde is niet de enige aardachtige planeet in het Melkwegstelsel, er zijn meer planeten die de grootte van de Aarde hebben. Sterker nog: de meeste exoplaneten zijn aardachtig. Ergo: het Copernicaanse Principe dat de Aarde geen vooraanstaande positie inneemt geldt niet alleen voor de lokatie van de Aarde – niet centraal in het zonnestelsel, maar nederig in een baantje draaiend om de Zon, welke op haar beurt geen bijzondere positie in het Melkwegstelsel inneemt – maar ook voor de uniciteit van de Aarde, die er namelijk niet is. Het hoge woord kwam begin deze maand van Dimitar Sasselov, de sterrenkundige die betrokken is bij Kepler, de satelliet die sinds 2009 op zoek is naar aardachtige planeten in de Zomerdriehoek. Sasselov hield een TED-lezing, hieronder te zien, en daarin liet hij het statistische bewijs zien dá t de meeste exoplaneten aardachtig zijn. Het gaat om de grafiek hiernaast, waarin op de horizontale as de straal (R) van de exoplaneten staat , gemeten in aardstralen, en op de vertikale as het aantal door Kepler ontdekte planeten. Wat je ziet is verbluffend simpel: hoe kleiner de straal des te meer planeten. Eind juni werd bekendgemaakt dat Kepler al 706 kandidaat-exoplaneten heeft ontdekt, waarvan de verificatie volgend jaar februari zal volgen. Welke van die 706 planeten Sasselov opgenomen heeft in zijn grafiek weet ik niet, maar het zal ongetwijfeld een dwarsdoorsnede zijn, want anders kan ‘ie een andere baan gaan zoeken. Sasselov schat overigens in z’n TED-praatje in dat er in onze Melkweg naar schatting 100 miljoen bewoonbare planeten zijn, aardachtige planeten waar de omstandigheden gunstig zijn om leven te laten ontwikkelen.

Pink Floyd zong ’t ooit: Is anybody out there? Het antwoord is denk ik: Yep. Bron: Astroengine.

Share

Comments

  1. Het is nog erg vroeg om zulke uitspraken te doen, Sasselov heeft met z'n praatje wrevel veroorzaakt door toch een beetje voor z'n beurt te praten… Men heeft alleen nog maar planeet-kandidaten ontdekt, nog geen aardachtige planeten in 'habitable zones'. Toch sprak Sasselov in z'n praatje duidelijk over 'habitable' planeten en geeft zelfs een schatting van 100 miljoen van zulke planeten in de Melkweg. Dat is een voorbarige conclusie die op dit moment in elk geval nog niet hard te maken is. Sasselov heeft inmiddels zelf commentaar gegeven:
    http://blogs.nasa.gov/cm/newui/blog/viewpostlist….

    Hier zegt hij dat het getal afkomstig is door de Drake-vergelijking te gebruiken, het heeft dus niets te maken met observaties door Kepler.

    Het praatje van Sasselov heeft veel aandacht gekregen in de media wat begrijpelijk is, ontdekkingen die potentieel de kans op buitenaards leven groter maken spreken tot de verbeelding. De menselijke soort wil kennelijk graag dat we niet alleen zijn. Het alternatief is blijkbaar een stuk minder aantrekkelijk, hoewel dit voor ons in de toekomst misschien beter is. Voer voor psychologen en sociologen…

  2. Ja, dat Sasselov z'n collegae had geïrriteerd door z'n voorbarige uitspraken had ik ook gelezen. Die reactie van Sasselov zelf op z'n TED-praatje kende ik niet, thanx voor de link. Mijn inschatting is dat met de verificatie van de 706 kandidaat-planeten februari 2011, waarvan de meeste denk ik inderdaad exoplaneet zullen blijken te zijn, er een heuse persconferentie zal komen, gepaard gaand met het nodige trompetgeschal en dat ze dan zullen roepen "we've got 'm", doelend op één of meerdere echte aardachtigen. Stel dat ze trouwens maar één aardachtige exoplaneet ontdekken (en niet tientallen of honderden, zoals Sasselov stelde), dan nog is Copernicus z'n principe overboord. Ook dan is de Aarde niet uniek meer.

Speak Your Mind

*