6 juni 2023

De International Linear Collider in één minuut

Terwijl de grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC) van het Europese CERN in Zwitserland/Frankrijk, nog maar een paar maanden actief is denkt men al weer na over z’n opvolger. Die wordt de International Linear Collider (ILC) genoemd en zoals de naam al aangeeft is dit geen Europees project, maar wordt daarin door vele landen, waaronder de VS en in Europa, in samengewerkt. De volgende video van ruim een minuut geeft een impressie hoe dat ding gaat werken. Helaas zonder geluid/commentaar, dat miste ik wel.

Het wordt geen cirkelvormige versneller, maar een lange buis van 30 km, waarin electronen en positronen naar elkaar worden gestuurd en dan botsen. Dat gaat met minder energie gepaard dan in de LHC, maar omdat de botsingen veel ‘schoner’ zijn zijn de gegevens ook veel beter. In de LHC treedt de nodige vervuiling op doordat een deel van de protonen en antiprotonen, die daarin circuleren, niet met elkaar botst, maar wel rondjes blijft draaien en daardoor de deeltjes die wel botsen be

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: