24 september 2018

Marsrover Opportunity ziet z’n eerste Dust Devil

De door Opportunity waargenomen Dust Devil

De sinds januari 2004 op Mars rondrijdende rover Opportunity heeft onlangs z’n allereerste Dust Devil gefotografeerd. Dat zijn van die plotseling opdoemende stofhozen, waarvan z’n collega-rover Spirit er al tientallen heeft gezien. Ik zou die Engelse term natuurlijk kunnen vervangen door Stof Duivel, maar dat vind ik voor geen meter klinken, dus ik hou lekker die Engelse versie aan. Opportunity zag de dust devil op 15 juli j.l., na een ritje van zo’n 70 meter. Hij rijdt rond in het gebied genaamd Meridiani Planum en op de een of andere manier zijn de omstandigheden daar minder gunstig om stofhozen te ontwikkelen dan in de Gustav Krater, alwaar Spirit zich bevindt, al ruim een jaar muurvast in het stuk Marsgrond genaamd Troy. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.