23 april 2024

De Perseïden komen er weer aan

De radiant van de Perseïden, de plek waar ze allemaal vandaan lijken te komen. Credit: Hemel.waarnemen.com.

Binnenkort gaan ze weer vallen. Nee, ik heb het niet over de lottoballen, maar over de jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden. In feite kan je ze nu al zien zodra ’t donker is, want de zwerm is al vanaf 17 juli actief en duurt tot 24 augustus. Maar het maximum van de Perseïden valt in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus en da’s de nacht dat je echt moet gaan kijken. Het maximum valt dit jaar erg gunstig, want het is kort ervoor – op dinsdag 10 augustus – Nieuwe Maan, dus gaat de maan op het hoogtepunt van de Perseïden kort na de Zon onder en hebben we er geen enkele last van. Hoe langer je wacht hoe hoger de radiant van de Perseïden boven de horizon komt en des te meer meteoren je kunt zien. Om een uur of drie ’s nachts kan je maximaal 100 meteoren per uur zien, maar da’s de ZHR, de Zenith Hourly Rate, die alleen bij heldere omstandigheden geldt als de meteoren uit het zenit zouden komen, het punt recht boven je aan de hemel. De radiant in het sterrenbeeld Perseus ligt niet in het zenit, dus moet je rekenen op hooguit 60 á 80 meteoren per uur. Ook niet slecht, toch? 🙂 Als opwarmertje voor het maximum van de Perseïden moet je deze schitterende video bekijken, gemaakt door MeteorWatch waarnemer Adrian West (luidsprekers aanzetten!):

Kortom, in de nacht van 12 op 13 augustus allemaal duimen op helder weer en op je veldbed of ligstoel gelegen naar boven turen. De meteoren zijn helder en snel – met een vaartje van zo’n 59 km per seconde suizen ze door de dampkring -en ze kunnen nalichtende sporen hebben. Genieten maar! 😀 Bron: Sterrengids 2010.

Share

Comments

  1. Prachtig filmpje, net een trailer voor een Hollywood blockbuster.

    Wij gaan op de nacht van 12 op 31 augustus foto's nemen van de Perseïden en dit simultaan met Frans Van Loo te Hasselt.

    Benieuwd wat dit gaat geven.

  2. OK, hardstikke goed. Als 't foto's oplevert met Perseïden wil ik ze graag publiceren hoor. Laat maar weten wat het resultaat is. Succes!

Speak Your Mind

*