24 februari 2024

Publiek mag de wek-muziek van laatste shuttlevluchten bepalen

Credit: NASA

Het schijnt een traditie te zijn die teruggaat tot de Geminivluchten begin jaren zestig, namelijk dat astronauten in de ruimte wakker worden gemaakt door een bepaald favoriet nummer van hen te spelen. Die wek-nummers (‘wake-up songs’) werden tot nu toe altijd door familie en vrienden van de astronauten gekozen, maar de NASA heeft besloten om het publiek in te schakelen voor de keuze van de nummers die ‘gedraaid’ zullen worden bij de laatste twee Shuttlevluchten die nog op het programma staan. Voor missie STS-133 van Discovery, wiens lancering gepland staat voor 1 november a.s., kan het publiek kiezen uit een Top-40 van eerdere wek-nummers. De twee nummers die het meest gekozen worden zullen tijdens de een-na laatste missie worden gedraaid om de astronauten uit hun nest te krijgen. Voor de allerlaatste shuttlevlucht, STS-134 met de Endeavour – geagendeerd voor 26 februari 2011 – heeft het publiek meer keuzevrijheid. Men kan dan zelf een eigen nummer opsturen en dat moet vóór 10 januari 2011 binnen zijn. Een NASA panel zal de beste nummers vanaf 8 februari 2011 op de website plaatsen en daaruit kan het publiek dan weer twee laatste nummers kiezen, die tijdens STS-134 als wek-muziek worden gebruikt. Voorwaarden waar eigen nummers aan moeten voldoen zijn hier te vinden. Kortom, jíj kúnt bepalen hoe de astronauten van de historische laatste twee vluchten met een Space Shuttle wakker worden gemaakt. 😀 SpaceRef.

Share

Speak Your Mind

*