23 juli 2024

Zaterdagavond vuurbol(-len) boven Nederland gezien

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Diverse lezers maken melding van één of meerdere vuurbollen die ze zaterdagavond 21 augustus 2010 aan de hemel zagen. Over de tijden van de waarneming bestaan verschillen, want sommigen spreken van 22.15 uur dat het te zien was, anderen van 23.00 uur en weer anderen hebben het over 00.15 uur ’s nachts. Ook hebben sommigen het over meerdere vuurbollen – tot tien stuks – terwijl anderen het over één object hebben. Erik-Jan H. en Katinka hebben het verschijnsel gefotografeerd en gefilmd, dus als ik die beelden heb zal ik ze hier plaatsen. Dat plaatje hierboven is niet van gisteravond. Van Asya2002 kreeg ik deze link door van een filmpje dat zij op YouTube heeft geplaatst, eentje die mij sterk aan die Thaise vuurlampionnen doet denken.

Wellicht ISS / Progress?

Lezer Erik-Jan uit Apeldoorn heeft de suggestie gedaan dat de lichtverschijnselen te maken zouden kunnen hebben met het internationale ruimtestation ISS, waar momenteel het Russische bevoorradingsschip Progress aan gekoppeld is. De statusberichten van het ISS van 21 augustus laten echter geen vreemde dingen zien, zoals de waargenomen vuurbollen.’

Share

Comments

 1. Afgelopen avond tegen ongeveer een uur of 23.00 zag ik een soort vuurbal in de lucht. Hij had geen staart zoals je ziet bij 'vallende sterren'. Het had de kleur van vuur, dus geel/oranje en hij ging iets sneller dan een satelliet. Hij ging, volgens mij, van het zuiden naar het oosten en was zeker 30 sec. heel zichtbaar en heel helder en daarna was hij opeens verdwenen. Heeft iemand enig idee wat dat had kunnen zijn? Ik ben heel benieuwd. Ik heb nog nooit zoiets gezien.

  • @Desiree, ik heb hem gisteravond 21 aug ook gezien rond 23.00 uur in Rhoon (rotterdam). Wat ik zag was alleen fel wit kon geen koplamp zijn van vliegtuig want hij ging van me af. Denk dat ik ook zo 30 sec. heb waargenomen en daarna doofde hij heel langzaam.

   vond het heel apart

  • @Desiree,

   Ik heb gisterenavond rond 21.30 in Klimmen (L) zoiets waargenomen, met anderen, niemand schijnt tot dusverre te weten wat het is, het bewoog zich op zon 500-600 m in het luchtruim.

  • Hoi, ik zit nu buiten in mijn tuin. ik zie een rare flikkerende bol, het lijkt een ster maar hij beweegt. eerst dacht ik dat het het ruimtestation ISS was of een satteliet maar dit object hangt nu al 2 dagen boven ons huis in etten-leur noord-brabant. heeft iemand een idee wat het is?

 2. Hoi Desiree, bedankt voor de melding. Meer mensen die 'm gezien hebben?

  • @Adrianus V,

   Ik zat in de tuin op een feestje in HI Ambacht. Velen met mij hebben zeer duidelijk de bal gezien. Snel reizende vuurbal zonder staart. Heel apart.
   Ik denk rond 22:15. zat 20 aug.

  • Op zondagavond 22 augustus hebben wij rond 21.40 ook een vuurbol gezien. Net zoals Sedat omschreef flikkerend als een vuurtje (enkele minuten). Waarnemingsplaats: Apeldoorn-Oost.

   Ik weet niet of het dezelfde was, want wij zagen hem uit noord westelijke richting komen.

   Op "wolkhoogte", geen hele regelmatige snelheid, recht boven ons huis kwam de "bol" tot stilstand, leek nog iets te stijgen, de wolken in….en doofde langzaam uit.

   Geen idee wat dit is. Enigszins beangstigend. Direct op radio, televisie en internet gezocht naar berichten over dit verschijnsel (mogelijk vliegtuigongeluk), maar niks hierover…….

   Wie heeft deze bol nog meer gezien en weet wat het is??

   Robert

   • @Robert,

    Weten doet niemand het!

    Vermoedens zijn er wel een hoop.

    Veel mensen vermoeden dat het gaat om een Thaise Ballon, daar lijkt het namelijk best wel op.

    Veel andere mensen vermoeden dat het gaat om iets buitenaards. Het verschil is alleen te ontdekken door het ‘gedrag’ van de objecten te observeren. Daarmee kan je een hoop al uitsluiten namelijk.

    Vorig jaar in juli heb ik 3x een dergelijke ‘U.F.O.’ gezien. Het was op 4 juli omstreeks 23.15 u. Ik zag opeens een lichtbol-achtig iets hoog in de lucht. Het was helemaal stil buiten zowel qua wind als geluid. Het ding zelf maakte ook helemaal geen geluid en was vrijwel perfect rond, het leek op een soort vuurbal, dus de rand was niet strak maar “vurig”. Het vloog met vliegtuigsnelheid met een rechte koers van me af, en een beetje omhoog leek het. Op de bijgevoegde video blijft het beeld op de een of andere manier dicht bij en dezelfde grote. In werkelijkheid werd het door de snelheid steeds kleiner. Het object maakte geen geluid en had geen vleugels.

    Opvallend was dat tijdens het filmen op het scherm meerdere objecten te zien waren, terwijl alleen de grote oranje bol met het blote oog zichtbaar was.

    Tussen de 15 en 21 seconden zie je onderin het orgineel een paar mooi rode en witte rondjes wegschieten.

    Als je heel goed kijkt zie je die nu ook maar de kwaliteit komt niet helemaal zuiver door op youtube. Daarom kan je hier gratis het orgineel downloaden: http://download-ufo-4juli.tk/

    Het was overigens mijn 1ste filmpje dat ik heb gemaakt, dat zie je dan ook wel aan de kwaliteit. In het begin van het filmpje zocht ik naar de juiste camera stand. En bij het eind dacht ik te snel dat het filmpje al vol was. Het is hier te bezichtigen, hoewel ik dit 1 van de duidelijkste filmpjes vind die er over te vinden zijn, blijft het een beetje behelpen.

    Naast dat ik er een filmpje van had gemaakt, heb ik er ook een foto van genomen. Twee weken later zag ik ineens weer een dergelijk object op mij af komen vliegen, op het moment dat het ongeveer boven mijn hoofd kwam steeg het op de hoogte in. Ik wilde het toen weer vastleggen met mijn camera maar GEK genoeg blokkeerde die terstond! Ik dacht, mij hebben ze niet dus in plaats van te filmen besloot ik er een serie foto’s van te schieten, nadat ik dat gedaan had en het display van de camera bekeek schrok ik wat, want wat er op de foto’s was gekomen had totaal niets zichtbaars van doen met die oranje vurige bal die zichtbaar was geworden, in plaats daarvan stonden er allemaal rare streepjes op de foto.

    Voor wie de foto’s wil zien kan komen kijken op hyves: http://UFO-Bewustwording.hyves.nl

    Ik hoop dat er mensen wat aan mijn informatie hebben. Al was het maar als bevestiging!

 3. Wij hebben hem ook gezien. Dacht eerlijk gezegd eerst dat er een vliegtuig in de fik stond, omdat we ook een stuk vuur ervanaf zagen vallen. Maar het vloog heel snel voorbij en was toen verdwenen. Ik heb inderdaad ook nog nooit zoiets gezien.

 4. Eric-Jan H te A zegt

  Waarom lees of hoor ik niets over de minstens 10 vuurballen die zaterdagavond 2010-08-21 omstreeks 22:15 van ZO naar NW over Nederland trokken (gezien in Apeldoorn centrum). Het waren geen vliegtuigen (geen geluid). Er waren geen staarten te zien. Ik zou zweren dat het een uit elkaar vallende satelliet was. Zag er ongeveer zo uit als de uit elkaar vallende spaceshuttle (alhoewel daar wel een staart te zien was). Een exploderende meteoriet heb ik 3 jaar geleden gezien dit was totaal anders. Het hele fenomeen heeft op zijn minst 3 minuten geduurd. Vreemd was ook dat van alle objecten de helderheid ongeveer het zelfde was en enigszins pulserend. Ik geloof dat ik gek wordt, dit kan toch niemand ontgaan zijn. Wie bevestigd mij. Getuige plus foto's en video voorhanden.

  • Gisteravond rond 11.00 heb ik boven hilversum een vlammende object gezien, ehij was geel en rondom de buitenkant was het oranje. Hij was echt groot. ik dacht het is een vliegtuig die in fik ston, want hij was wel op die hoogte in de lucht. later doofde het een beetje en verdween snel. gelukkig heb ik een filmpje van gemaakt:P op me mobiel. het was een joekel man. en er stond niks op het nieuws hierover.

 5. Ik heb nachtdienst…liep tegen 00.15 uur buiten en er schoot wat over mijn hoofd door de lucht. ik kzag hem aankomen..als een vuurlampion maar dan nog harder als een vliegtuig. en ik dacht ook aan een brandend vliegtuig…ufo?haha ja ik weet niet wat het was, zeer apart. hoorde geen geluid.

 6. oja…in enschede

 7. Eric-Jan H te A zegt

  Ciska. Kan je ruw aangeven hoe de baan was en waar jij je bevond. Vuurlampion beschrijft heel goed zo als ik de vuurbollen (minstens 10 en met grote afstand tot elkaar) zag. Gezien het feit dat ik geen staart van materiaal zag, kan er op duiden dat het zeer hoog was en heb jij waarschijnlijk de volgende omloopbaan van het uit elkaar vallende object gezien. Ik melde ZO naar NW. Dit had moeten zijn ZW naar NO. Klein foutje 😉

 8. Gister (21 AUGUSTUS 2010) was ik bij vrienden in heerlen, daar kwam ook iets voorbij vliegen, een bol vuur? weet het niet, hij leek neer te dalen, heeft iemand die ook gezien?

  • Heb t gisteravond ook gezien boven Hoogeveen.de 1e 2 binnen 2 minuten. Drie vuurbollen, duidelijk was t vuur te zien aan de zijkant, van de voorkant helemaal oranje . Dit was rond 22.15 uur. De 3e vijf minuten later.. Allemaal op dezelfde hoogte van een vliegtuig) en allemaal van ZO naar NW. Ze bleven alle drie in beeld. Verdwenen of doofden niet op dat moment.

 9. Wij hebben gisteravond deze vuur-bollen ook waargenomen, het waren er ongeveer 10. Erg vreemd, zeker omdat er weinig tot niets over terug te vinden is.

 10. grote vuurbal boven hilversum. was vreselijk. dacht dat het een vliegtuig was. hij ging heel sloom. er ontstond grooote vlam. en daaarna doofde hij en ging snel voorbij. filmpje van gemaakt nadat hij beetje ondooft was.

 11. Ik heb het vrijdagavond tussen half 11 en 11 ook gezien samen met 2 andere vrienden. Wij zaten in de tuin en zagen 1 vuurbal over komen. Helaas stonden we er naar te kijken en heeft niemand een camera gepakt omdat we eigenlijk een beetje verbaasd waren. Ik heb het waargenomen in Wormerveer en dit ligt vlakbij schiphol (de vliegtuigen die op dat punt over komen landen op de polderbaan). Dacht eerst nog iets van een vliegtuig in problemen echter ging deze de andere kant op met flinke snelheid en daalde niet. Er was inderdaad ook geen geluid bij.

  Ben wel heel benieuwd wat dit is geweest…

 12. Eric-Jan H te A zegt

  Ik heb nog wat naspeuring gedaan. Het "International Space Station" was gisteren om die tijd in de buurt van Nederland. Geplanned voor 31 augustus staat het loskoppelen van de "Progress M-06M" alias "Progess 38P". Dit is een vrachtmodule die volgeladen met afval uit het ISS in de dampkring zou moeten verbranden. Tekeningen van dit module laten een groot aantal bolvormige gascontainers zien. Dit zouden de vuurbollen kunnen zijn. Weet iemand of de "Progress M-06M" vroeger is losgekoppeld. Er waren namelijk ook bij het aandokken al problemen met dit vrachtmodule. Er was een tweede poging nodig nadat tijdens de eerste poging de communicatie met de Progress een "break down" had.

  Ik heb geen idee aan wie ik dit zou kunnen voorleggen. Het fenomeen gisteren was dermate uniek dat ik er best een beetje van onderste boven ben. Ik snap er niets van dat er niet meer over in de media verschijnt. Dit zou inderdaad kunnen wijzen op problemen met het ISS of het vrachtmodule. Officiele berichten komen dat pas vaak als er duidelijkheid is over wat er is gebeurd. Heeft iemand het telefoonnummer van dhr W. Ockels 😉

 13. Ik heb in Enschede ook zo'n heldere oranje vuurbol gezien, geruisloos, 21/08/2010 omstreeks 21u50. Ik ben niet zo goed in de kompas richtingen maar het leek te komen vanuit het noordoosten en ging vrij snel richting het zuidwesten. Het leek te snel voor een ballon en erg snel, meeste passagiersvliegtuigen op grote hoogte gaan langzamer.

  Ik heb deze oranje vuurbollen in de zomermaanden wel vaker gezien. Richtingen heb ik niet meer, een keer zelfs met 2 stuks, probeerde er eentje te fotograferen maar toen de flits afging ging die vuurbol ineens uit. Een ander keer maakte het ineens een hoek van 90 graden. Dit alles in de afgelopen 2-3 maanden.

 14. Eric-Jan H te A zegt

  De verschillende tijden zouden kunnen kloppen met de omloopsnelheid in de baan van het ISS. Die is voor het ISS zelf ongeveer 88 minuten. Als de reentry van de brokstukken onder een heel flauwe hoek zouden zijn gebeurd dan zou het theoretisch zo kunnen zijn dat ze meer dan één volledige omwenteling rond de aarde hebben gemaakt. Zie ook mijn opmerking over het feit dat er geen staart te zien was om 22:15. Zouden de andere waarnemers plaats richting en tijd kunnen opgeven.

 15. Eric-Jan H te A zegt

  Adrianus kun je de andere bijdragen hiernaar toe verplaatsen?

 16. 17 comments to Zaterdagavond vuurbol(-len) boven Nederland gezien

  het was vrijdagavond/nacht

  • henriette zegt

   wij zaten vrijdagavond in de tuin en zgen ook rond 11 uur savonds een vuurbal. Recht boven ons. (Rijssen)

   Richting vanuit zuiden naar het noorden. Was absoluut geen satelliet. Al enig idee wat dit is geweest?

 17. Ik woon in België bij Aalst en gisterenavond zaten wij op ons terras. Rond een uur of 10 's avonds hebben wij ook oranje vuurbollen zien passeren. Een stuk of 4 telkens met een interval tussen. Heel raar. We hebben er een stukje van gefilmd. Nog nooit gezien. Meteorieten of ruimteafval?

 18. Wij wonen in Belgie, bij Aalst. Gisterenavond zaten wij op ons terras. Rond 22 uur 4-5 oranje vuurbollen zien passeren met telkens een interval tussen maar vanuit het zuiden naar het oosten. We hebben een stukje kunnen filmen. Wat zou het zijn?

 19. Eric-Jan H te A zegt

  Even reageren op het bericht uit Aalst (België). Ik denk gezien de ligging van Aalst tov Apeldoorn dat dit wel zou kunnen stroken qua richting en tijd. Maar meetkunde over boloppervlakken kan nogal verwarrend zijn. Dus ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken.

  Kan Sandra bevestigen dat de helderheid van de bollen ruwweg het zelfde was. En dat ze in de fase dat ze meer naar je toe bewogen en in de fase dat ze van je af bewogen even goed zichtbaar waren.

  Bij ons begon het met 1 bol. 15 seconden daarachter ongeveer 4 bollen iets meer rechts van de eerste. Daarna ca 3 iets meer links van de eerste gevolgd door nog enkele in ongeveer dezelfde baan als de eerste, Ter afsluiting 1 enkele bol op vrij grote afstand. Ik moet de filmpjes nog evalueren. In de hectiek verlies je een beetje het overzicht. En de camera was niet van mij. Dus ik moet de spulletjes nog op mijn computer laden.

  Ik hoop op berichten uit meer formele kanalen, maar kan er niet over uit dat hierover niets in de media te vinden is.

 20. Eric-Jan H te A zegt

  Jeffrey, dan heb je het echt over iets anders.

  • Ik reageer op:

   Eric-Jan H te A

   22 augustus 2010 at 18:23

   Jeffrey, dan heb je het echt over iets anders.

   ok kleine opsomming voor mij…

   20 augustus 2010 at 03:20

   Afgelopen avond tegen ongeveer een uur of 23.00 zag ik een soort vuurbal in de lucht. Hij had geen staart zoals je ziet bij ‘vallende sterren’.

   Hier begon het hele berichtje over… de vuurbal zag ik op vrijdag rond 23 uur… en nu zoals ik uit de andere berichten op maak is er veel gezien op de zaterdag avond… of ik heb het mis???

   henriette antwoord:

   augustus 22nd, 2010 om 20:59

   wij zaten vrijdagavond in de tuin en zgen ook rond 11 uur savonds een vuurbal. Recht boven ons. (Rijssen)

   Richting vanuit zuiden naar het noorden. Was absoluut geen satelliet. Al enig idee wat dit is geweest?

   Mijn vraag nus dus…… heeft het aleemaal met elkaar te maken?

 21. Ik reed rond 23.00 op de A4 richting Vlaardingen, kwam net uit de Beneluxtunnel. Ik zag het boven Rotterdam en dacht in eerste instantie dat het een vliegtuig o.i.d. was boven vliegveld Zestienhoven. Niet dus. Op een gegeven moment leek het of er een brandend stuk afviel. Het was donkeroranje, geen idee wat ik nou eigenlijk zag. Ik ben blij dat ik hier zoveel reacties lees van mensen, maar het verbaasd me wel dat het zo over heel Nederland verspreid te zien is geweest. Ik zat alleen in de auto dus kun er geen foto of filmpje van maken helaas.

 22. Eric-Jan H te A zegt

  Adrianus, eigenlijk vind ik mijn beweringen over de ISS en Progress ook wat te dol. Maar ik probeer een verklaring te vinden bij gebrek aan beter.

  Eén ding kan ik zeker over zijn het waren geen lampions. Relatieve afstand tot elkaar absoluut stabiel. Overtrekkende snelheid: groot en super constant. Voortbeweging in een absoluut rechte lijn.

  Een uit elkaar vallende meteoriet acht ik ook uitgesloten. Ik heb dat eerder gezien en dit was absoluut anders. Zeer gelijke helderheid. Helderheid constant. Geen spoorvorming. Geen vluchtpunt. Geen uitdoving. En een veel geringere (gevoelsmatige) hoogte dan meteorieten en ander gruis.

  De stagerapporten en upcomming events van het ISS had ik ook al door geplozen. Ik sta met lege handen. Schiet mij maar lek.

 23. Toen ik begon te filmen was het de laatste bol die ik heb gezien heb en was al ver weg. Dus filmpje misschien niet heel duidelijk. Was ook een beetje met de camera aan het schudden. Ik wil het gerust opsturen.

 24. @Eric-Jan H

  Ze waren zeer helder en groot, geruisloos. Ze leken dichtbij maar toen zagen we dat ze even achter de wolken wat minder zichtbaar waren dus volgens mij op heel hoge hoogte. Aangezien ze tot in Nederland en ook Maasmechelen gezien werden veronderstel ik dat het ter hoogte van de dampkring was, dus ik dacht aan iets dat opbrandde, een meteoriet. Ze maakten een buiging volgens mij maar misschien gewoon de vorm van de Aarde? Ze bewogen in ieder geval vanuit het zuiden, naar het oosten. Ik ben niet zo onderlegd in ruimteobjecten dus het zijn maar gissingen. We vonden het heel eigenaardig!

 25. Vanavond weer een lichtbol om 21u40, deze flikkerde meer als een vuurtje en langzamer, ongeveer zelfde richting van noordoost naar zuidwest. Na enkele minuten doofde deze uit.

 26. Dus vuurbal vrij laag, op vliegtuighoogte, maar veel sneller reizend niet vallend. zat 20 aug 22.00 uur boven HI Ambacht en Zwijndrecht.

 27. Wij zagen gisteravond rond half 11 in Eindhoven ook zo'n vuurbol, heel groot en ging heel snel naar de grond leek wel. Geen staart en een blauwe gloed er om heen, het leek een witte bol met blauw. Een kwartier later een tweede die wat minder extreem was, leek een vallende ster. Heel raar en ik had verwacht dat er ergens op het nieuws wel aandacht aan werd besteedt, maar helemaal niets. Het was een raar verschijnsel. Wat nog aparter was, we lagen in bed boven, schiet de magnetron twee keer uit zich zelf aan. Toen werd het wel een heel bijzondere nacht, haha..Echt waar, we kunnen het nog steeds niet verklaren. S'ochtends om 11 uur ook nog een hele harde knal in de buurt, alsof er een bom af ging. Konden we ook niet verklaren, het was wel bijzonder allemaal.

 28. We zaten buiten in Veghel, Brabant. Waarschijnlijk rond 23.00 spotten wij een felle gele stip, fel als vuur maar geen rand of 'staart'. Het ging met een behoorlijke snelheid en volgde een strakke lijn (zoals velen zeggen sneller dan een vliegtuig) van noord naar zuid ongeveer… (wat niet echt overeenkomt met andere posts hierboven…) Na enkele minuten zagen we een tweede, precies hetzelfde alleen een iets andere baan.

  Het waren absoluut geen vliegtuigen. En het was zeker weten onder het wolkendek! Geen idee of er meerdere waren, wel blijven kijken natuurlijk. Nog nooit eerder gezien. Niets op twitter gevonden, gelukkig wel hier!

 29. Een paar maanden geleden geleden was er ook al een dergelijk draadje, maar tot mijn grote verbazing zijn daar een heleboel reacties verwijderd. Maar ook daar kun je dus nog lezen over deze mysterieuze bollen. http://www.astroblogs.nl/2009/01/18/zaterdag-vuur

  Anders ook eens kijken op http://ufo-database.livejournal.com/ ook daar staan bijna dagelijks nieuwe meldingen vanuit de Benelux.

  Op http://Het-UFO-Kanaal.tk staan heel veel UFO filmpjes, ook veel met deze rode of oranje bollen die soms wat weg hebben van Thaise, Chinese Lampionnen. Echter het verschil is te zien aan het gedrag dat ze vertonen, let dus bij het aanschouwen van een dergelijke ervaring heel goed. Goed opletten is belangrijker dan het maken van een foto!

  Nu sedert ongeveer 2-3 jaar, staat ook Nederland in de belangstelling bij onze ruimte [niet aardse] broertjes en zusjes. Sindsdien komen er vanuit het hele land vele UFO meldingen binnen.

  Zou het toeval zijn dat zoveel landen momenteel zijn begonnen met het door de overheid, vrijgeven van UFO rapporten?

  • Ik heb geen reacties verwijderd hoor (tenzij het spam is uiteraard). Wel heb ik gisteren op verzoek van Erik-Jan enkele reacties over de waarneming van de vuurbol die zaterdagavond te zien was en die bij een andere astroblog over een andere vuurbol stonden verplaatst. Meer niet.

 30. Dank je wel Adrianus voor de snelle reactie.

  Het kan ook aan mij liggen natuurlijk dat ik de berichten niet meer kan vinden, misschien zoek ik ze wel in het verkeerde draadje, ik zal later nog eens opnieuw zoeken.

  In ieder geval erg fijn dat mensen de weg vinden naar deze mooie blogs!

 31. Hallo Robert, ik had al gereageerd op je bericht dat hierboven ergens in het midden is terechtgekomen. Alleen zitten er links in dus moet hij even goed gekeurd worden door Adrianus.

 32. Op zondagavond 22 augustus hebben wij rond 21.40 ook een vuurbol gezien. Net zoals Sedat omschreef flikkerend als een vuurtje (enkele minuten). Waarnemingsplaats: Apeldoorn-Oost.

  Ik weet niet of het dezelfde was, want wij zagen hem uit noord westelijke richting komen.

  Op “wolkhoogte”, geen hele regelmatige snelheid, recht boven ons huis kwam de “bol” tot stilstand, leek nog iets te stijgen, de wolken in….en doofde langzaam uit.

  Geen idee wat dit is. Enigszins beangstigend. Direct op radio, televisie en internet gezocht naar berichten over dit verschijnsel (mogelijk vliegtuigongeluk), maar niks hierover…….

  Wie heeft deze bol nog meer gezien en weet wat het is??

 33. toch gewoon vuurballonnen?

 34. Mijn waarneming betrof absoluut geen ballon, geen thaise of gewone. Het ging naar beneden, heel snel naar de grond en het betrof een witte of lichtgele bal met een blauwe gloed, ik heb veel ballonnen gezien en hun gedrag in de lucht en dit was heel wat anders. Wellicht dat de waarnemingen van andere mensen verklaarbaar zouden kunnen zijn door het zien van een Thaise ballon, maar ik sluit dit volledig uit als verklaring voor hetgene wat we hebben waar genomen.

 35. @ Sandra

  Zoals ook Mona al zegt: Hoogstwaarschijnlijk geen ballonnen!

  Ik acht de kans niet gering dat het afkomstig is van een andere planeet.

  Theo Maassen heeft het door, leuk fragment: http://www.youtube.com/watch?v=rkO2goC19Wo

  Bezoek anders ook eens http://www.Niburu.nl/forum eens!

 36. Vanavond om 23:30u boven Tolkamer een vuurbal waargenomen. Het bewoog zich richting het oosten en doofde na een ca een minuut uit. Het toeval wilde dat we dit verschijnsel een week terug op zaterdagavond 21-08-2010 om 21:50u ook hebben waargenomen boven Meppel. Het verplaatste zich toen richting het noorden.

 37. Hallo allemaal,

  Op zaterdag 28 augustus heb ik samen met 2 andere personen ook vuurbollen in de lucht waargenomen. Het waren er een stuk of 7. We bevonden ons op dat moment (22:00) in Eindhoven en de bollen kwamen uit noordelijke richting maar verdwenen weer in de oostelijke richting. De bollen waren ongeveer 30 sec goed zichtbaar, fel geel light!

  vreemd dat ik over dit onderwerp nog niets in het nieuws heb gehoord, zo aan de reacties hierboven te lezen is het verschijnsel vaker voorgekomen de afgelopen dagen!

 38. @ Jeffrey,

  Hoewel helaas, maar ja er gaat zoveel door de lucht waaraan geen ruchtbaarheid gegeven word.

  Dit soort dingen hoor je inderdaad helaas niet in de zgn. mainstream-media. Klik anders eens op mijn naam en zie daar wat er zoal in het luchtruim rondzwiebert waarover zelden een of andere melding het Nederlandse journaal haalt, daarentegen op Vox & CNN haalt het gewoon het nieuws. Zie aldaar in de map Breaking News.

  Vorig jaar of het jaar daarvoor is er 1x bij ik meen RTL4 een U.F.O. melding op TV uitgezonden maar blijkbaar hebben ze daar achter de schermen van op de kop gekregen want het was meteen de laatste keer.

  En dat terwijl er sedert ongeveer begin 2009 ontzettend veel meldingen zijn van onder andere Oranje Vurige Bollen in de lucht die een totaal ander [vaak zelfs intelligent] gedrag lijken te vertonen dan ballonnen.

  Google anders ook eens even op “ufo-database” en kies dan die van “Livejournal” dat is nml een Nederlandse die wekelijks, maar vaak ook dagelijks wordt ge-update. Dat is het meldpunt van Niburu welke laatst genoemdsite eigenlijk iedereen ook wel zou moeten weten te vinden die zich wat wil verdiepen in niet nieuws wat er ook is, maar buiten de mainstream omgaat. Hoewel de laatste tijd al wel de officiele UFO rapporten vanuit diverse overheden mondjesmaat vrijgeven gaan worden. Dat horen we dan weer wel in ook de mainstream. Het begin is gemaakt in ieder geval..

 39. Jeffrey,

  Toen ik zaterdagavond mijn hond uitliet ergens rond 23u. en de deur opentrok schrok ik me een ongeluk. Nu moet je weten, recht over ons huis staan maïsvelden, en uit zuidwestelijke richting, als kwamen ze vanuit het verste punt van de maisvelden zelf, “tientallen” geel-oranjeachtige bollen. Ze leken zo hoog als de sterren te staan, alleen waren ze in beweging (redelijk gelijkmatige snelheid, niet snel maar ook niet langzaam) en gingen ze dezelfde richting uit (oost). De ene ging al wat sneller dan de andere, waardoor ik vermoedde dat ze bewogen op de wind of iets dergelijks. Je kan hun bolvorm goed zien, en dat is al wat je zag, geen staart of iets dergelijks. Dit schouwspel heeft ongeveer 20 minuten geduurd. Ik heb getracht dit te fotograferen zonder flits. Maar wat ik op m’n camera zag, waren “veel kleinere” puntjes (terwijl het duidelijk mooie bolvormen waren), waaraan een “vertikale staart naar beneden” hing, dus niet echt wat ik had gezien. Zij verdwenen in het noordoosten, zoals ik kon zien recht in de wolken, terwijl zij niet uit de wolken kwamen, maar vanachter het maisveld. Erg bizar, doch mooi om te zien. Ik zag dat jij dit schouwspel zag in Eindhoven. Ik zag het in Oosterzele (10 km van Gent, België, ook al bizar).

 40. Waar ik nog de aandacht wou op vestigen was dat zij dus niet naar beneden gingen (zoals je van vallende sterren zou denken, integendeel. Eerder iets zoals vuurwerk dat vanop de grond start, maar dan zonder dat het vuurwerk uitdooft.

 41. @ Dave, zou jij die foto’s ook hier kunnen krijgen of zou je ze misschien willen e-mailen?
  Ik ben benieuwd wat er bij jou op de foto kwam, ook ik heb ervaringen met het fotograferen van vliegende objecten, waarna ineens iets anders op de foto stond dan ik aanvankelijk dacht te fotograferen.

  Een Thaise of Geluksballon, deze worden ook vaak verward worden met een U.F.O. Echter deze ballonnen blijven doorgaans maximaal 6 minuten in de lucht, doven en vallen daarna naar beneden.

 42. beste,

  Heb 3 foto’s naar adrianus@astroblogs gestuurd. Hopelijk kun je me een rationele of bevredigende verklaring geven.

  Mvg,

  Davy

 43. Hierbij die foto’s van Davey, waarbij hij in z’n mail schrijft: “heb ondertussen op youtube naar filmpjes zitten kijken naar thai fire lantherns en ik zou durven zeggen dat het dit zou kunnen zijn wat ik heb gezien afgelopen zaterdag. Op de foto’s staan vertikale lijntjes (wat ik dus niet heb gezien, enkel bollen).”

 44. De enige rationele verklaring die ik kan bijdragen is

  dat de lichtstrepen waarschijnlijk komen doordat je het fototoestel [ligt] hebt bewogen.

  Voor de rest blijft het een vreemde zaak…

  Ik zal ook mijn foto’s sturen die ik gemaakt hebt van de oranje vurige bol die door de lucht ging, zodat u zelf kan vergelijken.

  Ook hieronder kwam ik een reactie tegen van een zuiderbuur uit België;

  ————————————————-

  7 vuurlichten

  Datum van de waarneming: 25 Augustus 2010
  Gisteravond rond 11u stond ik op het terras één van m’n slechtste gewoonten te vervullen. Ik kijk regelmatig naar de hemel ‘savonds vanwege vallende sterren, het ISS dat we met regelmaat mogen opmerken maar gisteravond was echt gek ! Ik merkte plots een licht ( oranje geel ) alsof het een vuurpijl was maar dat kon niet, het vloog van Zuid naar West en maakte absoluut geen lawaai, het regende en toch leek het licht te bestaan uit vuur, gekker nog het licht was voorraan en in de vliegrichting! Kort daarop een tweede, ze vlogen niet echt heel hoog en riep m’n vriendin om te komen kijken wat dit zou kunnen zijn. Ze stond er al even verbaasd bij. Er volgde nog twee exemplaren en we besloten om het fototoestel erbij te halen waarop we een gekke vlek op het scherm verkregen. In totaal hebben we er 7 kunnen zeer duidelijk kunnen opmerken, te gek voor woorden en zou echt niet weten waarover het gaat ? Misschien één of andere proef ? Ben wel benieuwd indien nog meer mensen dit zagen en me een verduidelijking kan geven ?
  Greetz Marc
  ———————————————-

  Veel activiteit dus in het luchtruim!

  Vriendelijke groet,
  Marco

 45. Hierbij enkele van de foto’s die Marco mij toestuurde:

 46. Dank je wel Adrianus. Ik zal ook wat toelichting geven:

  Op de eerste foto staat een oranje vurige UFO waarvan ik de eerste maal een foto heb genomen. Toen daarna, een week later, een 2e oranje vurige UFO bol overkwam wilde ik daar een filmpje van maken maar tot mijn verbazing blokkeerde terstond mijn camera. Waarop ik direct besloot dan maar een serie foto’s te schieten.. Tot mijn verbazing trof ik echter op die foto’s geen oranje vurige bol aan maar een stel streepjes waarvan je er hierboven 2 kan zien.

  [Daarnaast wil ik erbij vermelden dat ik een 10 megapixel camera had maar dat de foto’s zoals hierboven gegeven het originele formaat weergeven zoals dat uit mijn camera rolde. Wat ansich ook al erg vreemd is natuurlijk.]

  Een paar maanden later kreeg ik via een kennis een link toegezonden naar een Chinese nieuwszender [CCTV wat bij ons NOS is]. Op het 17 seconden punt zag ik, rechts in beeld, tot mijn verbazing ineens hetzelfde ‘effect’ als wat ik hierboven op de foto kreeg na het fotograferen van de oranje vurige ufo bol.

  Ik denk dat het objecten zijn die niet direct van deze aarde afkomstig zijn…

  Groetjes, Marco

 47. De link naar de Chinese nieuwszender waarnaar ik verwijs in mijn bericht hierboven:

  http://space.tv.cctv.com/video/VIDE1251120012164883

  Groetjes,

  Marco

 48. Eric-Jan H. te A. zegt

  Ok. Even een update van mijn kant. Ik heb ten slotte dit hemelse vuurtje aangestoken. Ik ben van plan om mijn opnames op dit forum te laten publiceren of zelf op YouTube te zetten. Echter degene met wiens camera ik de opnamen heb genomen geniet nu een lekkere vakantie onder de zon van warm Tunesië.
  Vlak voor haar vakantie heeft ze nog wel geprobeerd de opnames, waaronder een filmpje van 128 MB aan mij te E-mailen, maar dat is kennelijk niet gelukt.

  Over de overige berichten naar aanleiding van dit onderwerp het volgende:
  – Enkele berichten komen in de buurt van mijn waarneming. Dat zijn voornamelijk de berichten over de bewuste zaterdagavond uit België en zuid Nederland.
  – Laten we alsjeblieft alle UFO-zooi even vergeten. Er is nog nooit onomstotelijk iets van waar gebleken. Hoezeer sommige mensen hier ook in geloven; ik doe dat niet.
  – Berichten over dalende en uitdovende lichten, wijzen volgens mij op de beruchte Chinese vuurballonnen.
  – De streperige objecten op foto’s zijn duidelijk ontstaan door bewegingsonscherpte. Dit is te zien aan de evenwijdige grillige lijnen. Ik doe geen uitspraak over wat daar is gefotografeerd.

  2 Weekjes wachten op mijn filmpjes dus

 49. Onderwijle het wachten een erg interessant filmpje met interessant geachtengoed. Gebracht door Michio Kaku een vooraanstaand wetenschapper en ook professor in de theoretische natuurkunde, die wellicht een idee omtrent bovenstaande onbekende objecten zou kunnen hebben, hoe dan ook hij is het beluisteren zeker eens waard;

  http://www.youtube.com/watch?v=Kw8dcb8iKSM

  en

  http://www.youtube.com/watch?v=_GEHjdVqprI

  Bij het onderste filmpje de volumeknop even laag zetten want de intro is nogal Amerikaans.

  Mvrgr. Marco

 50. @ Eric-Jan

  Jij schreef: “De streperige objecten op foto’s zijn duidelijk ontstaan door bewegingsonscherpte.”

  Ik merk daarbij op; strepen ontstaan inderdaad altijd wanneer de fotocamera bewogen wordt tijdens de opname, het bewegen is ook nog eens zonder drie-poot zo goed als onmogelijk.

  Echter met het verhaal van zowel Davey als mij in het achterhoofd zijn niet alle strepen op de foto’s verklaard. Het fijne nu juist dat steeds meer mensen met een duidelijk verhaal naar buiten komen, is dat bepaalde zaken zoals geluks of Thaise ballonnen uitgesloten kunnen worden.

  Vanmiddag heb ik samen met mijn vriendin een Thaise ballon opgelaten. Best leuk om eens te doen, vooral ook met kinderen een aanrader. Wat meteen steeds opvalt is dat een dergelijke ballon, in verhouding met de ‘UFO’s’ relatief langzaaam met de wind mee beweegt.

  Constant zie je de ballon in de lucht een beetje waggelen, iets wat niet gezegd kan worden van de Onverklaarbare Vuurbollen… Die gaan namelijk meestal nogal snel, sneller dan een ballon, sneller dan een lijnvliegtuig, en ondanks het felle vuur is het steeds geruisloos. Dat zijn een paar belangrijk gegevens die niet zomaar weggewuifd mogen en kunnen worden bij een serieus onderzoek.

  En dat zijn juist de sleutel details waarmee je het een en ander van elkaar kan onderscheiden.

  Een andere sleutel dat het wellicht geen gewone of Thaise ballon betreft is het gegeven dat meerdere getuige verklaren iets totaal anders op de foto te hebben gekregen dan het onderwerp waarvan een foto genomen werd. Of in mijn geval dat de camera blokkeere op het moment dat ik wilde filmen.

  Willen we de onbekende objecten in de lucht objectief bestuderen dan is het zaak om geen details zoals hierboven door mij en andere beschreven niet uit het oog verliezen door ze bijvoorbeeld af te doen als toevallige samenlopen.

  De details maken het onderscheid.

 51. Kees Quaadgras zegt

  Ik stond maandag 30 augustus om 22.10 op kampeerplaats De Pomp in de
  zuidwestelijke hoek van het Lauwersmeer.

  Er verscheen een hel verlicht bewegend voorwerp aan de hemel, ongeveer vier, vijf maal zo groot als de grootste ster. Het bewoog van
  zuid naar noord. Later maakte het een bocht naar rechts en bewoog naar het
  oost-noordoosten, waar het na een twintig seconden plotseling niet meer was
  te zien. Later die avond zag ik boven de bomen geruime tijd een lichtje aan
  de hemel, ongeveer in de richting waarheen het voorwerp voor het laatste
  bewoog. Dit was een statisch licht, maar het leek me geen ster. De hoek waar
  onder ik het zag was ongeveer 35 graden. De avond daarna was het er niet.
  Beide avonden waren helder. Ik zag – met de verrekijker – duizenden sterren.
  Het bewegende voorwerp maakte geen geluid. Het was beslist geen vliegtuig,
  want geen knipperende lichtjes.
  Ik heb er een foto van gemaakt. Daar op is een onregelmatig gevormde witte
  vlek te zien. Die foto komt later.

 52. @ Kees, Ik waardeer het in ieder geval enorm dat ook jij hier je foto plaatst.
  Hoe bijzonder is het toch dat steeds vaker dat men een UFO ziet, er een foto van neemt en
  dan iets van een totaal andere orde op de foto krijgt dan we oorspronkelijk fotografeerde.

  Ik heb je foto met irvanview vergroot, maar het blijft hoe dan ook bizar! Thanks!

 53. Al die UFO’s hebben vast een soort van ingebouwde blurification.

 54. Daar lijkt het wel wat op ja :p

  Wanneer het slechts bij 1 iemand voorkomt zou je nog denken dat je er beter aan doet om het fototoestel te laten nakijken op een technische fout, maar dat lijkt dus niet het euvel te zijn.

  Bijzonder opmerkelijk in ieder geval!

 55. Eric-Jan H. te A. zegt

  Ook de foto van Kees toont bewegingsonscherpte, weliswaar over slechts een kleine afstand. Daarnaast is er sprake van onscherpte. Hierdoor is zelfs de vorm van de sluiter van de camera te zien (de vorm van een wiebertje of ruit). Het valt ook niet mee om in de korte tijd, die je bij dit soort gelegenheden hebt, om alles technisch goed te doen.

 56. Hmmm… met zomaar mooi klinkende woorden ben in ieder geval ik het niet zomaar eens 😉

  Bewegingsonscherpte treedt meestal op doordat er een te lange sluitertijd is gekozen.

  Dit kan echter ook een bewuste keuze van de fotograaf zijn geweest om zo een bijzonder effect te creëren.

  Op mijn 10 megapixel camera zit overigens maar 1 knop!

 57. Eric-Jan H. te A. zegt

  Eén knop Marco? Dan worden diafragma en belichtingstijd vrijwel zeker automatisch gekozen. Hierdoor liggen in donkere omstandigheden een te lange sluitertijd en daarmee bewegingsonscherpte voor de hand.

 58. Excuses, in tegenstelling tot camera’s waar je van alles kan instellen is de mijne beperkt, ik bedien het camera met één knop maar heb uiteraard wel keuze mogelijkheden als bijvoorbeeld de nachtstand en allerlei waardes die in te stellen zijn.

  Maar misschien kan je me een tip geven? In welke stand kan ik het beste bewegende objecten in de lucht vastleggen? Doe ik dat met panfocus of met autofocus?

  Panfocus of autofocus. Standaard staat het op PF.

  Maar ga nu eerst slapen, dus lees je antwoord morgen of later. Alvast bedankt!

 59. Kees Quaadgras zegt

  De foto is gemaakt met een uitstekende Canonlens 100 Р400, m̩t imagestabilisator. De foto is inderhaast gemaakt, want ik moest de camera nog uit mijn tent plukken. De sluitersnelheid was 1/60, de brandpuntafstand 400 mm en iso 800. Er is wel sprake van enige bewegingsonscherpte. Ik heb de foto daarom enigszins verscherpt, maar niet te veel. De foto is een uitsnede van het origineel, waar op maar een heel klein lichtpuntje zichtbaar is. Op het moment dat ik de foto maakte, bewoog het voorwerp zich bij mij vandaan. Dit houdt in dat de achterzijde schuin van onderen is vastgelegd.
  Toen ik het voorwerp voor het eerst zag, dus pakweg vijftien tot twintig seconden vroeger, bewoog het zich voor mij, de kijker, van rechts naar links. Het was toen dichterbij en had een driehoekige vorm, zoals een deltavleugel, of een stijl puntdak, waarbij de scherpe punt naar voren wees.

 60. Eric-Jan H. te A. zegt

  Hallo Kees.

  Een vuistregel voor het met weinig bewegingsonscherpte fotograferen is dat je een sluitertijd gebruikt gelijk aan de brandpuntsafstand. Dus in dit geval 1/400 seconde. Deze regel geldt voor camera’s zonder beeldstabilisator. Met beeldstabilisator is één en ander natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van deze stabilisator en of deze stabilisator iets zinnigs kan vinden op de foto waarop hij zijn stabilisatie kan baseren. In slechte lichtomstandigheden kan je aan de werking van de stabilisator echter weinig waarde meer hechten. En onder goede lichtomstandigheden lijkt mij een 6,5 x langere sluitertijd sowieso to hoog gegrepen.

  Maar niettemin petje af voor je vaste hand. Ik heb de foto die je hier hebt ingestuurd met Irfanview opgeblazen zodat je de afzonderlijke pixels goed kunt zien. Mijn schatting is dat het totale bewegingstraject door bewegingsonscherpte 6 pixels in de breedte zowel als in de hoogte is. De afmeting van het object op de foto schat ik op 3 pixels breed en 4 pixels hoog. Maar helemaal zeker kun je hier niet van zijn.

  De onzekere factoren zijn eventuele onscherpte door de maximale opening van het diafragma wat ongetwijfeld zal zijn gekozen en door scherpstelfouten. Voor het scherpstellen heeft de camera namelijk ook voldoende beeldinformatie nodig om dit te kunnen uitvoeren. Daarnaast heeft de foto ook al een bewerking ondergaan omdat hij als .jpg bestand is opgeslagen. Hierbij wordt compressie op het beeldmateriaal toegepast en ontstaan er als gevolg hiervan berekeningsfouten. Deze worden ook wel artefacten genoemd.

  Als een camera de mogelijkheid biedt dan is het het beste om foto’s in zogenaamd RAW formaat op te slaan. Hierbij wordt er door de camera geen compressie toegepast. Ook zal voor dit soort verre objecten indien mogelijk de camera het best op oneindig ingesteld worden en de autofocus dus uitgeschakeld. Ook weer indien mogelijk het diafragma niet op de grootst mogelijke opening (kleinste getal) maar circa 2 stops dicht (groter getal) draaien. Je zult hierdoor waarschijnlijk naar hogere ISO-waarden moeten uitwijken. Dit heeft helaas weer tot gevolg dat er meer ruis in de foto zal zijn waar te nemen. Je zult hier proefondervindelijk wat mee moeten experimenteren. Probeer eens bij een klein maansikkeltje (vlak voor of na nieuwe maan) een paar foto’s te maken met diverse instellingen van ISO en diafragma. Noteer die waarden en gebruik die in het vervolg. Let er hierbij op dat het sikkeltje niet te licht wordt (overbelicht) omdat hierdoor detail verloren gaat. En tot slot als de mogelijkheid zich voordoet, werk vanaf statief en zet de beeldstabilisator maar uit. Die zal in dit soort omstandigheden eerder roet in het eten gooien dan dat je er wat aan hebt.

  Dit alles betekent niet dat de binnenkort door mij te plaatsten foto’s en video aan de hand van deze richtlijnen zijn gemaakt. Het was een voor mij niet bekende camera en de tijd om één en ander in te stellen ontbrak. Helaas geldt dat voor de meeste van ons als een dergelijk fenomeen zich presenteert. “Time is our enemy”

  Met vriendelijke groet,
  Eric-Jan.

 61. Kees Quaadgras zegt

  @Eric-Jan: Een deel van je informatie wist ik al, maar toch weer veel bijgeleerd. Dank. En die ’time’, daar worstel ik ook regelmatig mee.
  Groet,
  Kees

 62. Hm, ik ga de notificaties uitzetten, allemaal erg interessant dat gepraat over camera’s, maar mijn interesse ging alleen uit naar de oranje vuurbol die ik heb gezien.

  Groetjes, Linda

 63. Je kan het ‘m ook niet kwalijk nemen. Hij heeft het er gewoon moeilijk mee dat het iets anders zijn zou als wat we alreeds kennen hier op aarde.

  In vergelijking met twee jaar geleden stikt het nu van de UFO’s boven de Benelux.

  Maar het is slechts een kwestie van tijd! En tijd.. is nu eenmaal mijn vriend!

 64. Ik heb in de nacht van 19 op 20 augustus een ufo gezien. Ik zat 's nachts nog buiten op camping Thyencamp in Hooghalen, Drenthe en zag opeens zo rond 00.30 uur een oranje ovale licht verschijnen. Dacht eerst dat het een vliegtuig was omdat het schuin leek op te stijgen. Maar ja dan is het niet oranje en vliegtuigen hebben altijd van die knipperlichtjes als ze opstijgen. En het was groter dan een vliegtuig. Wat opmerkelijk was dat het onder een bewolkte hemel was.

  Aan de andere kant van de camping was het namelijk wel helder. Dus het object vloog laag. Het ging niet overdreven snel maar steeg een beetje schuin op. Dit duurde maar een 40 sec of zo, toen stond het stil en het licht werd ineens feller en floep in ene keer verdwenen! Ik was de enige die het had gezien omdat iedereen al in de tenten gekropen waren. Heb het wel aan iedereen verteld 's morgens bij het ontbijt. Ik lette er speciaal op in Drenthe omdat ik van jullie meldingen weet dat het wat vaker voorkomt als bij mij in de buurt ('s Hertogenbosch). Het is wel mijn eerste ufo ervaring, hoop dat ik er snel meer mag zien.

  Warme groeten,

  A.G.

  Toen wij in de avond van 1 september de hond uitlieten, zagen we plotseling een groot oranje/licht dat zich duidelijk onderscheidde van de vele vliegtuigen van het normale vliegverkeer. Die zijn veelal te herkennen aan object grootte, knipperende (geel/groene) lichten en snelheid van verplaatsen door de lucht.

  Deze bol ging boven ons langs. In tegenstelling tot vorige waarnemingen had ik dit keer niet mijn fototoestel bij me. Terwijl we naar het object aan het gapen waren merkte ik plotseling in mijn ooghoek een zeer groot boomerang-achtig object op (beide benen even lang) dat zich met immense snelheid geruisloos door de lucht verplaatste. Het scheerde als het ware door de lucht. Nu is de snelheid van een vliegtuig doorgaans bekend. We weten dat de meeste toestellen ± 800 km/uur vliegen. Dit object was ± 10 x sneller. Naast dat het groot was had het tevens een soort semi transparant uiterlijk met een groen/licht rode gloed. Dit kan ook optisch bedrog zijn.

  Bij het waarnemen kreeg ik dit keer rillingen over mijn lijf. Wat betreft de oranje/gele bol opnieuw het klassieke patroon. Plotseling dooft het licht. Dit verschijnsel is in Nederland vrijwel iedere avond dagelijkse kost.

  Vriendelijke groeten,

  J.K.

  —-

  Las net het stuk over de diverse waarnemingen afgelopen zondag 5 september. Ik kan er van mijn kant ook een aan toe voegen!

  Het was rond de klok van 19.00 uur in Rotterdam toen de zon net achter een gebouw verdwenen was en ik in de stralenkrans van de zon kon kijken. Ineens zag ik daar allemaal witte bolletjes vliegen.

  Ze bewogen zich als een soort van vuurvliegjes. Het waren dus absoluut geen vliegtuigen of ballonnen, dit waren ufo's! Ik had het idee dat ze ergens boven het havengebied vlogen, maar ze buitelden door de lucht, van links naar rechts, naar boven naar beneden, draaiden rondjes. Ze zagen eruit zoals de foto die toen genomen is in het Amsterdamse bos. Ik had mijn zonnebril op en kon ze daardoor erg duidelijk zien. Ik riep mijn man en zei dat hij een zonnebril op moest zetten en die heeft het toen ook gezien en was er ook van overtuigd dat dit ufo's waren. Geen twijfel! Ik denk dat het er zeker wel 20 waren. Geen formatie vlucht dus, maar wel een actieve groep ufo's! Ik heb mijn videocamera gepakt en geprobeerd het door mijn zonnebrilglas heen te filmen (het duurde zeker wel 10 minuten alvorens ik geen activiteit meer in de lucht zag!), maar toen ik het beeldmateriaal van de video terug zag, was dat echt niet te zien. Dit kwam omdat de stralenkrans van de zon te fel was, ondanks dat de zon zelf achter een gebouw zat.

  Bij deze dus!

  Oh ja, op maandagochtend 6 september was ik om 10.30 uur buiten en vertelde een vriendin van wat ik de dag ervoor had gezien. Ik kijk omhoog en zie 1 enkele witte bol in een rechte lijn van oost naar west gaan. Duidelijk geen vliegtuig wederom, want die zijn hoe hoog ze ook vliegen te herkennen aan een langwerpig wit streepje en dit was duidelijk een cirkelvormige bal! Voila! Mijn vriendin was direct ook overtuigt! Heel apart! Was ook geen ballon, want ging daarvoor veel te snel en in een rechte lijn.

  Hierbij dus mijn input!

  Groet,

  E.

  Er is weer een update; dit waren er slechts 3. Je komt er door te klikken op mijn naam.

 65. Zojuist ontvingen we op de redactie een telefonische UFO-melding uit Rotterdam.

  Fijko van Leeuwen, een ervaren cameraman uit Rotterdam, observeerde vanmiddag een vloot lichtbollen ter hoogte van Rotterdam The Hague Airport, terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was.

  Hij nam de vloot lichtbollen waar tussen 12.20 en 12.40 uur. De vloot vloog in twee formaties van in totaal ongeveer 70 lichtbollen, net boven de laaghangende bewolking. De windrichting op het genoemde tijdstip was zuidoost en de lichtbollen vlogen met constante en redelijk lage snelheid schuin op de wind van het zuidwesten naar het noordoosten, richting Utrecht.

  Twee buurvrouwen van Fijko en een wegwerker in een shovel hebben de vloot ook gezien. Eén van de buurvrouwen dacht dat het om ballonnen ging, echter kwam het gedrag van de lichtbollen hier niet mee overeen.

  Zie youtube; http://www.youtube.com/watch?v=S73AZIYmzic

 66. Eric-Jan H te Apeldo zegt

  Zit net naar National Geographic te kijken. Uitgebreid programma over onverklaarbara lichten. Onder andere in Noorwegen. De sfeer die de ervaringen in Noorwegen oproepen gelijkt erg op die van mijn waarneming. Filmpjes kome er aan.

 67. Video's van rare lichtverschijnselen in Noorwegen, eh… toch niet deze: http://www.astroblogs.nl/2009/12/09/video-vanvree

 68. Inmiddels is door de Amerikaanse overheid bevestigd dat we in 2004 zijn bezocht door niet aardse rassen. Dat er middels de Sputnik gecodeerde berichten zijn ontvangen waaronder delen van het periodieke stelsel en ingewikkelde wiskundige formules.

  Zie de websites: http://www.telegraaf.nl/buitenland/9637780/__NSA_
  En belangrijker deze overheids site van de NSA; http://www.nsa.gov/public_info/declass/ufo/index…. de op 1 na laatste van onderaf bevat het betreffende bericht.

  We gaan de goede kant op!!

  P.s. Eric Jan ik vroeg het me destijds al af maar blijkbaar heb ik gelijk gekregen, waar blijven je foto's en filmpjes??

 69. Wolter zegt

  Jaja, "zelfs" de telegraaf controleert z'n bronnen niet. Dit .pdf betreft de uitleg/antwoorden door Dr. Campaigne over een aantal cryptografische puzzels die bedoelt zijn om studenten cryptologie buiten de doos te leren denken.

  Weliswaar bedoelt om cryptologen ook voor te bereiden op ooit te ontvangen buitenaardse signalen maar helaas zeer aards van oorsprong.

  Zier hier de link naar de puzzels: http://www.nsa.gov/public_info/_files/tech_journa
  Let op de openings paragraaf!

 70. Wolter, bedankt voor het doorprikken van die fabel.

 71. Toni westermeijer zegt

  Ik heb vanavond rond 22.15 uur wel 8 vuurbollen boven ambacht gezien eerst in een llange rij daarne in een formatie plots waten ze ook weer verdwenen miknvraag is eat is dit? Am

 72. Dat is maf Toni, een jaar na de eerste melding op deze pagina.

 73. Vuurbollen komen nooit in formatie voor. Het kan wel gebeuren dat een vuurbol fragmenteert, uiteenvalt in kleinere stukken. Ik vermoed dat wat je gezien hebt van die Thaise vuurlampionnen zijn geweest, die mensen bij feesten regelmatig oplaten. Zoek er op YouTube maar eens op, dan zie je talloze voorbeelden ervan.

 74. Ballonnen kunnen natuurlijk niet zomaar in het niets verdwijnen.

  Ga anders eens kijken bij Niburu.nl Er worden steeds meer onverklaarbare zaken in het luchtruim gesignaleerd.

  Neem anders eens een kijkje op http://www.coenvermeeren.tk hij is leraar op de TU in Delft.

 75. Nee, ballonnen kunnen inderdaad niet zomaar in het niets verdwijnen. Maar de waxinelichtjes in die Thaise lampionnen kunnen wel gewoon uitdoven. Waarom moeten we er nou gelijk weer één of ander onverklaarbaar verschijnsel achter zoeken.

 76. Er komen de laatste jaren namelijk veelvuldig van dergelijke fenomenen voorbij waarbij duidelijk is dat het in veel gevallen niet overeenkomt met het 'gedrag' van een ballon. Vaak vliegen deze objecten zonder de minste afwijking in een kaarsrechte koers van bijvoorbeeld oost naar west.

  Vaak lijkt het alsof er een vliegtuig staart in brand staat. Andere waarvan ik zelf hebben gezien dat het 'vuur' dat er bovenuit steekt eruit ziet als het vuur zoals dat vroeger in bijvoorbeeld een Donald Duck stripboek werd getekend – echter leken de 'vlammen' die bovenop aanwezig waren zich niets aan te trekken van de wind! Iets wat natuurkundig voor ons onverklaarbaar is.

  Tevens kan het iemand met uw interesse niet ontgaan zijn dat er de laatste maanden steeds meer berichten van NASA onze kant opkomen aangaande de mogelijkheid van leven op andere planeten. Eventueel kan u de zoekmachine gebruiken, een der laatste berichtgevingen is het gevonden stromende water op de planeet Mars.

  Nu zult u het spreekwoord waar rook is is vuur waarschijnlijk wel kennen waaraan we toe mogen voegen 'en waar stromend water is daar is leven'.

  Dhr Vermeeeren docent ruimtevaart techniek aan de Universiteit van Leiden doet nu ook een boekje open zie daarvoor mijn link in een eerdere reactie. Of in de herhaling: http://www.coenvermeeren.tk

  Prof. Michio Kaku sprak onlangs op een Internationaal forum over de mogelijkheid dat we contact leggen met beschavingen die hij onderscheidt in type 1, 2 en 3 die mogelijkerwijs duizenden of miljoenen jaren qua techniek op ons voorliggen.

  De Verenigde Naties hebben een poos geleden een contact persoon voor ET in het leven geroepen dat heeft uitgebreid in de kranten gestaan.

  Er zijn diverse astronauten die momenteel openlijk er vooruit komen dat zij bij elke ruimtevaart missie nauwlettend in de gaten worden gehouden door ruimteschepen die niet van aardse afkomst zijn.

  Al met al zou ik dezelfde vraag kunnen stellen aan u; waarom u alle verschijnselen die geen meteoren zijn afschildert als [Chinese/Thaise]ballonnen zonder dat u eerst navraag doet bij de waarnemer van het verschijnsel wat deze exact heeft gezien.

  Zonder zorgvuldige analyse / waarneming blijft het maar wat roepen in de wilde weg – kan het van alles zijn, dus niet slechts een Thaise ballon.

  Kritisch blijven wil zeggen open blijven staan voor alle mogelijkheden zonder er bij voorbaat zonder extra informatie vanuit te gaan dat het wellicht om een ballon zal gaan. In plaats van antwoord te geven zou u de waarnemer vragen kunnen stellen om zodoende beter te begrijpen wat de persoon in kwestie precies heeft waargenomen.

 77. OK, laten we dan maar gelijk de daad bij het woord voegen: Toni, kan jij een precieze beschrijving geven van hetgeen je zag met die acht vuurbollen? Hun snelheid bijvoorbeeld, kleur, grootte, doofden ze tegelijk uit of op verschillende momenten, etc… Ik schijn iets te snel conclusies te trekken.

 78. Wanneer het langzaam dooft veronderstel ik in eerste instantie dat het gaat om een ballon met een kaarsje erin – deze heb je namelijk ook in het wit.

  Maar zeker is het natuurlijk niet.

  Ik zie ook weleens op enorme hoogte [zegmaar de hoogte van vliegtuigen waarbij je niet meer echt kunt onderscheiden wat voor vliegtuig het is etc.] lichtpunten 'bewegende sterren' wiens licht soms heel fel word en soms wat dooft vaak zie ik deze verschijnen – hoe gek het ook klinkt, nadat ik er in gedachten [telepathie] eerst om heb gevraagd.

  Een poosje terug zat ik in Enschede in een park naar de sterrenhemel te kijken samen met een vriendin. Ik heb toen zogezegd een 'oproep' gedaan en gevraagd of we een UFO mochten zien.

  Na een paar minuten riep [die vriendin die op dat moment geen geloof hechtte aan mijn visie dat we bezocht worden door UFO's ] ineens nadat ze wat in de lucht zag 'Wat is dat nu?'

  Ik zag het ook nog net het waren 2 … ja… wat het precies waren geen idee maar 'toevallig' dook een week later deze video op waar vanaf tijdstip 2.28 exact te zien was enkel dan in een grotere groep wat zij en ik die avond voorbij zagen komen. De link: http://www.youtube.com/watch?v=VIU3AzAeZdY

  Diezelfde avond heb ik nogmaals gevraagd om een bevestiging en daarna duurde het niet lang voordat wij alletwee een zeer felle – op het eerste gezicht hele felle ster zagen, die duidelijk met zijn 'koplampen' een communicatie spel opvoerde door uit te gaan en weer aan, dan heeel fel verlicht te worden dan langzaam te doven en weer aan te gaan.

  Een ballon daarentegen die dooft na verloop van tijd, soms op het laatste moment nog even een laatste feller verbranding maar daarna uit en komt die ballon dus weer met de wind mee naar beneden een keer ergens.

  Dat 'gedrag' is dus van een andere orde.

  Vorig jaar stond ik op mijn balkon ik keek naar volgens mij de grote beer. Ik grapte met mezelf als ze nu wegvliegen dan waren het voorzeker geen sterren.. Vervolgens wilde ik naar binnen lopen maar keek op het laatste moment omdat mijn aandacht ineens werd getrokken naar links, daar zag ik recht onder 1 van de sterren van Beer een lichtbron ontstaan die in eerste instantie op zicht de grote van een ster had, deze werd groter en groter en groter en groter tot het voor het oog de grootte van een basketbal had en floep weg was het..

  En liet mij wederom in verbazing achter. Sinds 1998 wordt ik door dergelijke fenomenen bezocht. geen idee waarom maar ik heb ze geturfd en ik zit nu op 54. Ballonnen en dergelijke zijn in tegenstelling wat sommige ook zullen denken uitgesloten.

  Gebruik de zoekmachine en ontdek hoeveel Nederlander de laatste jaren sedert ongeveer 2008 verschijnselen in de lucht waarnemen waarvoor niet direct een logische verklaring is.

  Op Hyves heb ik diverse foto's ook van NASA LIVE TV die met screenshots heb gemaakt van merkwaardige objecten rondom het ISS. Als je diezelfde zoekmachine gebruikt kom je er tevens achter dat diverse Astronauten eerlijk toegeven dat ze bij geen enkele missie alleen waren, maar dat ze voortdurend in de gaten werden gehouden door niet aardse ruimteschepen.

  Steeds meer hooggeplaatste heren en dames durven hiervoor uit te komen.

  Voor degene die de Engelse taal machtig zijn heb ik nog een video van een congres wat onlangs gehouden is en alwaar prof. Michio Kaku – ook wel de nieuwe Einstein genoemd, of in ieder geval degene die zijn werk wil afmaken en mede bedenker van de String-theorie is hij zegt: "Today I want you open your mind to the possibility that one day we will make contact with an intelligent civilization in Outer Space, that could be thousands, millions years ahead of us in technology.. "

  http://www.youtube.com/watch?v=7lP9eTSVWlM

  Steeds meer wetenschappers, en piloten, astronauten, politie, militairen generaals, ex FBI leden, etc brengen dit soort geluiden naar voren. In mijn opinie word dat gedaan om de mensheid voor te bereiden op contact.

  Hou uw ogen open – eens zal u weten dat ik het niet uit mijn duim zuig~!

 79. ja ik en een vriend op zaterdag avond ook gezien, we dachten dat er een motor van een vliegtuig in brand stond was mega raar !!! zeker effe over zitten praten zo van wat the fuck is dit !!! een vuur bol achtig iets best snel kwam het voorbij en er viel vuur vanaf !!!! rond 23 uur of iets eerder was dat in eindhoven gezien

  • @marc, Grappig dat veel mensen toch deels hetzelfde beschrijving hebben.

   Een vliegtuig motor of staart die in brand lijkt te staan is een veel gehoorde verklaring. En daarna je gedachte dat dat eigenlijk helemaal niet kan. Tevens een vreemdsoortige gewaarwording dat optreed

   Dat dat vurige wat daarbij vrijkomt dingen doet die haaks staan op onze natuurkunde eveneens.

   En een behoorlijke snelheid als een lijnvliegtuig bijvoorbeeld. Meestal in koers van west naar oost.

 80. Ik woon Hoogeveen en ik zag op 28-9-2011 Ong Om 21:00 een 3hoekig vliegtuig achtig ding door de lucht vliegen en een langwerpig iets met. Groene en rode lichten in het midden en grote felle lichten aan de buitenkant heel vreemd.

 81. Was het niet zo'n delta-vliegtuigje? Meer mensen die iets gezien hebben?

 82. [quote]Author: Atro-

  Comment:

  Ik woon Hoogeveen en ik zag op 28-9-2011 Ong Om 21:00 een 3hoekig vliegtuig achtig ding door de lucht vliegen en een langwerpig iets met. Groene en rode lichten in het midden en grote felle lichten aan de buitenkant heel vreemd.[/quote]

  misschien hebben zij wat gezien;
  http://www.ufomeldpunt.nl/

  • Beste @Marco,

   dat klopt hoor maar die vliegt heel vaak sàvonds laat. Die is van het leger. En je hoord hem haast niet.

   Kaboutertjes vertellen niet wat die daar boven doet. Maar het is maf om een vliegtuig te zien die je niet hoort.

   Willem.

 83. martijn sanders zegt

  Ik heb vanavond twee oranje bollen door de lucht zien vliegen in eindhoven gingen best snel en waren geluidsloos ik wist niet wat ik zag.

Speak Your Mind

*