23 september 2023

Kan ruimtevaart de Chileense mijnwerkers helpen?

Credit: NASA

Ik lees zojuist op Teletekst dat de Chileense regering de NASA gevraagd heeft om te helpen bij de ingesloten mijnwerkers in dat land. “Volgens de autoriteiten zijn er gelijkenissen tussen het leven aan boord van een ruimtestation en de situatie van de mannen, die op 700 meter diepte zijn ingesloten in de kopermijn. Zo wil Chili weten welk voedsel nodig is,” aldus TT. Aan die mogelijkheid dat ruimtevaart hulp zou kunnen bieden moest ik gisteren ook denken, toen ik ’s avonds in de NRC het commentaar las van de Nederlandse psychologe Berna van Baarsen. Zij is verbonden aan de Vrije Universiteit Medisch Centrum én is hoofdonderzoeker van het Mars-500 project, dat momenteel in Moskou wordt uitgevoerd en waarbij zes mensen 520 dagen lang een reis naar Mars simuleren. Ook zij leven in een volledig afgesloten ruimte, met alle isolement die daarbij hoort. OK, qua comfort en voorzieningen zullen ze het heel wat gemakkelijker hebben dan die Chileense mijnwerkers, die vermoedelijk tot de Kerst opgesloten moeten blijven. Voedsel, drinken en zuurstof zullen met de NASA-adviezen wel via het nauwe boorgat dat de enige verbinding vormt kunnen worden doorgegeven. Maar 33 mannen in een kleine ruimte kan vooral psychische problemen opleveren, hetgeen al kan gaan over bijvoorbeeld een stukje WC-papier – áls ze daarover al zouden beschikken (denk ’t niet). Belangrijk en hoopgevend is dat de mijnwerkers daar beneden een echte ‘ leider’ hebben, de 63-jarige voorman Mario Gomez. Hij was degene die aan de boor het briefje bevestigde waarop geschreven stond dat ze nog in leven zijn. Hopelijk kan de ruimtevaart snel hulp bieden aan Gomez en z’n manschappen.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: