“To boldly go where no spacecraft has gone before” en dat geldt zeer zeker voor hetgeen de NASA nu weer van plan is te gaan doen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil namelijk ergens in 2018 met de zogenaamde Solar Probe Plus (SSP) richting de Zon opstomen – há opstomen, what’s in a name – en die sonde moet á¬n de atmosfeer duiken en dan waarnemingen verrichten. Onderweg naar die atmosfeer moet de SSP al temperaturen tot 1.400 °C doorstaan, dus de isolatie mag wel supergoed zijn. Men hoopt dat de sonde het kan uithouden tot een afstand van 6,5 miljoen km van het zonsoppervlak. Mmmmm, is dus meer duiken á¬n de zonatmosfeer, dan in de Zon zelf, maar goed… Oorspronkelijk waren 13 instrumenten voorgesteld om mee aan boord te nemen en vijf daarvan zijn goedgekeurd. Die vijf instrumenten – te bouwen en testen voor de lieve duit van $ 180 miljoen – moeten antwoord geven op twee vragen: hoe komt het dat de corona van de Zon, de buitenste atmosfeer, zoveel heter is dan het oppervlak van de Zon? En hoe wordt precies de zonnewind opgewekt, die zoveel invloed heeft op bijvoorbeeld het aardmagnetisch veld? Meer over de SSP in de volgende video, waarin Lika Guhathakurta, hoofd van het wetenschappelijke team van SSP, uitlegt wat de bedoeling is:
Tip voor deze Astroblog/-video kwam van Danny. Thanx! 🙂 Bron: Space.com.
Hmmm….solar probe??
Eigenlijk is dan niet die beroemde Startrek-phrase van toepassing maar eerder die akelig aanstekelijke (uiteraard alleen voor diehard SF-nerds) begin-tune van…..The Thunderbirds….want in die reeks bestaat er vogens mij een aflevering getiteld “Solar probe”…
Alleen deze solar probe is een bemand toestel met hetzelfde reisdoel……wat natuurlijk hopeloos mis dreigt te gaan opdatte onze dappere houterige boys in blue van International rescue weer heerlijk de redende held c.q.engel uit kunnen hangen……enne…ik moet toegegeven dat ik zelfs nu nog (heb de gehele serie op DVD mogen lenen, oh yes!!) weer ademloos aan de kwelbuis geplakt zat….en dat terwijl ik heel die serie al 10 000 keer gezien heb….ach ja!!!
Afijn tot zover dit bescheiden nostagische SF-uitstapje