27 februari 2024

Lezing over weer en wolken bij Huygens

Weer en wolken bij Huygens

Morgenavond (vrijdag 10 sept.) zal Hans Prinse, de welbekende Vaderlandse eclipsjager én wolkenwaarnemer, bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing geven over het onderwerp ‘weer en wolken’. Op de site van Huygens vinden we als opwarmertje de volgende intro van die lezing: “Een ander onderwerp dan sterrenkunde? Nee hoor, je moet er ook voor naar de hemel kijken. En het is wel handig er iets van te weten, bijv. als je op het punt staat die zware telescoop naar buiten te slepen” Hans wil o.a. wat vertellen over Sat24.nl, een onderdeel van de buienradar. Daarmee zie je niet alleen waar het regent. Je ziet rechtstreeks het hele weer met schuivende depressies en hogedrukgebieden en fronten. Je kunt West-Europa overzien, maar ook het weer boven de Benelux of in Spanje of de Canarische Eilanden. Het is misschien herhaling, maar Hans zal ook wat vertellen over de basismachinerie van het weer. Weer is een kwestie van economie: de zon pompt energie naar de aarde, maar doet dat niet eerlijk. Het weer zorgt voor een herverdeling. Het zal jullie misschien verbazen, maar die verdeling gaat van onder af. Als er tijd over is – geen stromende regen, maar een stralende sterrenhemel – dan komt wellicht ook nog de alom besproken klimaatverandering aan bod. De mens wordt in steeds krachtiger termen opgeroepen maatregelen te nemen. De mens is echter niet geïnteresseerd in het klimaat, hij is geïnteresseerd in ondernemingsklimaat. Kortom, allemaal op naar Huygens, klokslag 20.00 uur gaat de zaal open en een half uur later start Hans met z’n weer en wolken.

 

Share

Speak Your Mind

*