28 september 2023

Wowie, wat een prachtige zonnevlam

Credit: NASA/SDO

Afgelopen woensdag, 8 september, produceerde zonnevlek nr. 1105 deze prachtige zonnevlam. Een zonnevlam (in het Engels een flare) is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden. Qua grootte is deze zonnevlam van categorie C3. Zonnevlammen worden ingedeeld in drie hoofd-klassen:

  1. X-klasse zonnevlammen. Dit zijn uitbarstingen die op de aarde voor het uitvallen van radioverbindingen en van elektriciteitscentrales kunnen zorgen.
  2. M-klasse zonnevlammen. Dit zijn matige uitbarstingen, die rond de polen korte perioden van uitval van de radioverbindingen kunnen veroorzaken.
  3. C-klasse zonnevlammen. Kleine uitbarstingen die nauwelijks invloed hebben op de aarde.

Iedere klasse loopt van 1 tot 9, dus bijv. C1 tot C9. De zonnevlam van 1105 is niet naar de aarde gericht. Kortom, met die C3-vlam kunnen we rustig slapen. Eén historische noot hierbij: op 4 november 2003 was er ook een zonnevlam, die véél krachtiger was. Berekend is dat deze een sterkte X-28 zou hebben. 😯 Eén geluk voor ons: de zonnevlam was niet naar de Aarde gekeerd, zodat wij er weinig last van hadden. De zonnevlam van woensdag is overigens ook door NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) gefilmd:

Bron: Space.com + Wikipedia.

Share

Comments

  1. 😐 zo erg x28 😐

    maar ik hou mijn spreekbeurt over een zonnevlam kan iemand me wat info geven ?

  2. Alisha, kijk hier eens.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: