13 december 2024

Jupiter én Uranus bijna in oppositie: ga ze bekijken!

Jupiter in oppositie! (© A.Wesley)

Als je nu ’s avonds in het oosten of ’s nachts in het zuiden een heldere ‘ster’ aan de hemel ziet, weet dan dat je met de grootste planeet van het zonnestelsel van doen hebt: Jupiter. Volgend week dinsdag staat ‘ie in oppositie, d.w.z. dat Jupiter dan recht tegenover de zon staat. Gaat de zon onder, dan komt Jupiter op, komt de zon op, dan gaat Jupiter onder, simpel. OK, ’t is niet helemaal waar, want Jupiter staat 1° onder de ecliptica, dus er is een klein verschil. Bijna simpel. 😉 Als Jupiter in oppositie is staat ‘ie ook het dichtste bij de aarde: 592 miljoen km. Da’s dichterbij dan welke oppositie ook in de periode 1963 – 2022! Dat levert dus een grote helderheid op van -2,5m én – nog belangrijker voor ons amateur-sterrenkundigen – een schijnbare diameter van maar liefst 49,8 boogseconden. Z’n helderheid wordt overigens nog eens vergroot door het ontbreken van een donkere equatoriale band. Kortom, ga Jupiter bekijken, al of niet gewapend met camera en/of verrekijker/ telescoop.

Uranus óók in oppositie

Zoekkaart van Jupiter en Uranus. Credit: Martin J. Powell

Geloof het of niet, maar zes uur nadat Jupiter in oppositie staat (13.00 uur die dinsdag, was ik nog vergeten te zeggen) is de planeet Uranus in oppositie. Die is met een helderheid van +6,1m een stuk minder helder dan Jupiter. Logisch, want hij staat een poep verderweg – eh… vergeef mij de uitdrukking – namelijk 5 keer verder dan Jupiter en omdat ‘ie ook nog eens kleiner is is Uranus zo’n 3000 keer zwakker. Maar gewapend met een verrekijker of telescoop en bijgaand zoekkaartje kan je Uranus gemakkelijk vinden, want hij staat minder dan 1° van Jupiter vandaan. Beide planeten staan momenteel in het sterrenbeeld Vissen, vlakbij het lentepunt. Het is overigens zo dat als twee planeten zo kort na elkaar in oppositie met de zon komen er tussen deze planeten een zogenaamde drievoudige conjunctie plaatsvindt. Beiden blijven dan maanden in elkaars buurt en drie keer komen ze zelfs ‘in conjunctie’, d.w.z. dat er een nauwe samenstand plaatsvindt. Bron: Sterrengids 2010.

 

Share

Comments

  1. Astrid van der Werf zegt

    Ik dacht dat die heldere ster in de avond Venus was.

    Kun je mij zeggen waar ik Saturnus kan vinden, deze planeet

    hoort bij mijn sterrenbeeld Steenbok en is deze op ons halfrond

    te vinden, zo ja waar?

    Groeten va Astrid.

  2. Roy Jeuring zegt

    is uranus savonds te zien die dinsdag?

    ik hoop het wel, want heb uranus nog nooit gezien.

    roy

  3. Mars en Saturnus gaan korte tijd na de zon onder, dus voorlopig niet zichtbaar. In oktober komt Saturnus weer tevoorschijn in de ochtendschemering aan de oostelijke hemel. Oh en wat je vraag over Uranus betreft: yep, die is dinsdag te zien. En zondag, maandag, woensdag en daarna ook nog wel hoor. 🙂 Zie hier voor meer info over de zichtbaarheid van Uranus: http://hemel.waarnemen.com/index.html#uranus

Speak Your Mind

*