1 juni 2020

GoTo….Jupiter!!

Jupiter 18 september 2010 23.24 uur

Wederom gegroet mijn waarde bloglezers en bloglezeressen. Hier spreekt weer eens

Comments

  1. Waarde collega-Astroblogger, mag ik u feliciteren met dit fraaie resultaat? Goed te zien hoe er nog maar één equatoriale band op Jupiter te zien is, die andere is even een dutje doen. Ik dacht linksonder op Jupiter nog een maantje te kunnen ontwaren, maar op dat door jou genoemde tijdstip (23.24 uur) is er geen overgang geweest, dus òf je hebt ook een inslag van een planetoïde gefotografeerd (hoop hoop hoop) òf er zat een Biesbosch-motje voor je webcam. 🙂

  2. Helaas pindakaas, dat vlekkie is inderdaad geen maantje maar een pieper de piepklein vuiltje op de webcamchip. Ik probeer met grote angstvalligheid het webcamchippie zo schoon mogelijk te houden maar soms, heel soms, weet er, tot mijn grote gruwel, toch ééntje door te dringen tot op de chip….en dat zie je dan helaas meteen… en tja, weet je….om een opname te maken moet je nu eenmaal toch ooit eens die lensdop, al is het maar voor heel even, er van afgenomen worden….omdat..eh…nou ja, dat hoef ik, neem ik aan, dit geleerde gezelschap niet uit te leggen!!??

    Een vuiltje van zo'n webcamchip verwijderen is trouwens ook een heel precies takkelusje. Je kunt er namelijk niet effe zomaar met een schuursponsje eroverheen gaan rossen. Eigenlijk is het schoonmaken van zo'n chip best wel een "cleanroom-job"…maar ja…die heb ik helaas niet.

    De meest effectieve methode heb ik ooit van Cees Aarnoutse (collega amateur-astronoom en jou ook niet onbekend, dunkt mij!) geleerd. Een stukkie speciaal stofvrij DOKA-Scotchtape uit de mij niet onbekende glorieuze grafische industrie over het zachte uiteinde van een potlood met (zacht dus!) gummetje heen bevestigd. Met het lichtplakkende uiteinde van dit speciaal gereedschapje druk je vervolgens heel…heel voorzichtig op de het chippie in de hoop dat alle stofje aan dat speciale plakband blijven hangen. Het is een beetje een "enge" procedure maar tot op heden heeft het bij mij althans goed genoeg gewerkt….Maarre… als er lezers zijn met andere suggesties om zo'n chippie schoon te maken dan verneem ik die graag!!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: