9 december 2023

GoTo….Jupiter!!

jupiter 18 september 2010 23.24uur

Wederom gegroet mijn waarde bloglezers en bloglezeressen. Hier spreekt weer eens  uw gastblogger! Als politici net zo (niet) pricipieel zouden zijn als uw nedrig scribent was/is aangaande het gevoelige “dossier To GoTo or NOT to GoTo” dan zouden wij, het Stemvee, nog minder van het hele politieke spel snappen dan we nu al plegen te doen……enne.. dat is al zo weinig hedentendage…..want, zeg nou zelf, hoe zou Nederland op een druilerige maandagochtend ten werke gaan,  na in het ochtendvod gelezen te hebben dat “Tante Femke” opeens zou zijn overgewandeld naar het kamp van…eh…”Ome Geert”?? Ik bedoel maar, een complete psychologische mental breakdown  zou ons land in no time overspoelen gelijk een tsunami van schier en totaal onbegrip!! Welnu…..dat unheimische gevoel heb ik in elk geval nog steeds niet van mij af kunnen schudden, zelfs niet na mijn zoveelste GoTo sessie onder immer fraai besterde hemel van de Biesbos. Hoe kan het toch zijn dat “iets” wat ik jaren en jarenlang heb afgedaan als o.a “niets voor mij”  (één van mijn mildste omschrijvingen…oeps!) nu bijkans “verslavende” proporties aan lijkt te nemen….want..eh…welk één vlaag van ontembare vreugde bevangt mij toch elke keer,  als ik mijn sierlijke Newtonnetje na slechts een simpel druk op een knoppie moeiteloos naar weer een volgend fraai hemelobject zie spoeden……..Afijn, wat is den mensch toch een vreemd en onvoorspelbaar wezen!! Enne…..die hoegenaamde verslaving blijkt ook nog eens zwaar besmettelijk te zijn want mijn astronomische “Brother in arms” …astrovriendje Wim (nee, nee…toch even benadrukken..NIET onze grote leider Adrianus V want deze…eh…stumperd… heeft in zijn leven alleen maar telescopen aangeraakt slechts wanneer er een persfotograaf in de buurt was….ha…ha…!!) heeft bij het aanschouwen van mijn ozo soepel bewegende Newton zichzelf ook dezelfde dag nog éénzelfde  GoTo-EQ6 montering aangeschaft!….En zo kon het dus zijn dat gisteravond op de heilige astrojachtvelden der Biesbos maar liefst TWEE 20 cm Orion Optics Newtons op TWEE EQ Zessen hun GoTo dans langs de sterrenhemel aan het doen waren gelijk een éénei-ige telescopische tweeling!….En terwijl Wim zich voor de eerste keer in zijn leven zich bezig hield met het wonder en dito gemak van een GoTo-montering, heb ik mij sinds lange tijd weer eens geamuseerd met de edele kunst van het Webcammen. Zoals Vriendje Arie in een eerder blogje al had aangegeven is Jupiter bijna in  oppositie….en ook nog eens in een hele dichtbije oppositie. Omdat Jupiter echter niet zo hoog boven de horizon komt als in voorgaande jaren, kan ik hem  nu helaas niet dagelijks vanuit mijn thuisbasis op de gevoelige plaat krijgen….zonder daarvoor het dak van mijn rijksmonumentale huis te moeten slopen….een aktie die, hoe astronomisch nuttig,  toch net op iets te veel “praktische” bezwaren stuit, als U begrijpt wat ik bedoel?? Dit jaar zullen er dus niet veel Jupiterplaatjes uit mijn webcammetje rollen, maar deze is in elk geval “in de tas”!! De gevolgde “recept”  was als vanouds: 20 cm Newton, 3x barlow, philips ToU pro webcam…laptoppie…..600 frames….registax…een heel klein vleugje Photoshop….et voila….een, me dunkt, best wel een aardig portret van Vriendje Juup!

Share

Comments

  1. Waarde collega-Astroblogger, mag ik u feliciteren met dit fraaie resultaat? Goed te zien hoe er nog maar één equatoriale band op Jupiter te zien is, die andere is even een dutje doen. Ik dacht linksonder op Jupiter nog een maantje te kunnen ontwaren, maar op dat door jou genoemde tijdstip (23.24 uur) is er geen overgang geweest, dus òf je hebt ook een inslag van een planetoïde gefotografeerd (hoop hoop hoop) òf er zat een Biesbosch-motje voor je webcam. 🙂

  2. Helaas pindakaas, dat vlekkie is inderdaad geen maantje maar een pieper de piepklein vuiltje op de webcamchip. Ik probeer met grote angstvalligheid het webcamchippie zo schoon mogelijk te houden maar soms, heel soms, weet er, tot mijn grote gruwel, toch ééntje door te dringen tot op de chip….en dat zie je dan helaas meteen… en tja, weet je….om een opname te maken moet je nu eenmaal toch ooit eens die lensdop, al is het maar voor heel even, er van afgenomen worden….omdat..eh…nou ja, dat hoef ik, neem ik aan, dit geleerde gezelschap niet uit te leggen!!??

    Een vuiltje van zo'n webcamchip verwijderen is trouwens ook een heel precies takkelusje. Je kunt er namelijk niet effe zomaar met een schuursponsje eroverheen gaan rossen. Eigenlijk is het schoonmaken van zo'n chip best wel een "cleanroom-job"…maar ja…die heb ik helaas niet.

    De meest effectieve methode heb ik ooit van Cees Aarnoutse (collega amateur-astronoom en jou ook niet onbekend, dunkt mij!) geleerd. Een stukkie speciaal stofvrij DOKA-Scotchtape uit de mij niet onbekende glorieuze grafische industrie over het zachte uiteinde van een potlood met (zacht dus!) gummetje heen bevestigd. Met het lichtplakkende uiteinde van dit speciaal gereedschapje druk je vervolgens heel…heel voorzichtig op de het chippie in de hoop dat alle stofje aan dat speciale plakband blijven hangen. Het is een beetje een "enge" procedure maar tot op heden heeft het bij mij althans goed genoeg gewerkt….Maarre… als er lezers zijn met andere suggesties om zo'n chippie schoon te maken dan verneem ik die graag!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d