16 april 2024

Wat dacht je ervan zélf een telescoop te gaan bouwen?

Hoe bouw je zo’n Dobson? Jan van Gastel legt ’t vrijdag allemaal uit.

Heb je toevallig het plan om zelf een telescoop te gaan bouwen dan moet je komende vrijdagavond echt naar sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht komen, want Jan van Gastel houdt dan een lezing over dat onderwerp. De lezing zal gaan over het ontwerpen en het bouwen van lichtgewicht Dobson-telescopen. Daarbij zullen vooral de 30 en 50 cm telescopen van Jan van Gastel als voorbeeld dienen. Aan de orde komen onderwerpen zoals:

 • benodigde kwaliteit van de spiegels
 • waar plaats je het zwaartepunt van de telescoop
 • hoe bepaal je de grootte van de vangspiegel
 • wat is het verschil tussen een planetaire en een deepsky-telescoop en waarom
 • wat voor materiaal gebruik je het beste
 • wat heb je voor gereedschap nodig
 • het maken van een ‘wire’spider

En eh… ben je niet van plan om zelf een telescoop te bouwen dan ben je óók van harte welkom hoor. Klokslag 20.30 uur begint het en de zaal gaat een half uurtje eerder open. CU! 🙂 Bron: Christiaan Huygens.

Share

Comments

 1. jan (niet Van Gastel zegt

  Hear…hear….en naar mijn (on)bescheiden mening wellicht de LEUKSTE lezing van het hele seizoen….maar toegegeven, ik ben slechts een tikkie (nou ja) bevooroordeeld……heb namelijk zelf met heel erg veel plezier drie van de Dobsons gebouwd…een 20, een 25 en een 32 cm.

  Ok…het maffe is dan weer dat ik ze "achterstevoren" heb gebouwd. M'n eerste was namelijk die dikke 32 cm truss Dobson (opgebouwd uit buizen en dus niet met een dichte buis), daarna kwam er een 25 cm, met een in twee delen te splitsen buis anders paste die niet op de achterbank van de 2CV….. en voor mijn huidige 20cm newton heb ik zowel een parralactische als een Dobson-montering.

  Een typisch gevalletje van astronomisch van twee walletjes eten!!

  Nou ja….hoe dan ook….een zeer boeiende lezing over alles wat met de "ins en outs" van optische speeltjes te maken heeft..en dus….Komt allen!!!

 2. Als ik die trend in de Dobson's van jou zie zal de volgende een 15 cm Dobson zijn? Of hou je 't zo? Ik ben trouwens zelf komende vrijdag helaas niet van de partij, feestje voor de boeg bij Freekje, die de respectabele leeftijd van 50 jaar bereikt. Eh… kan jij van Van Gastel's lezing een leuk verslag maken? 🙂

 3. jan (niet Van Gastel zegt

  No problemo….enne…als mij dan in spirit mee neemt naar die orgie….eh….beschaafd feestelijk samenzijn dan kan je je voor twee personen een stuk in je kraag zuipen!!

  En…NEEN…wat Dobsons betreft ga ik toch maar eens die achteruitlopende traditie doorbreken, ben namelijk wel zeer gehecht geraakt aan mijn Allround 20cm Dobbo-Newt.

  Veel plezier toegewenst.

Speak Your Mind

*