22 september 2023

Dobson lezing

32 cm Dobson in de maak

Gisteravond ben ik dus naar die, in een eerder blogje door mijn waarde collega, aangekondigde lezing over het wel en wee van het bouwen van Dobsontelescopen geweest….en tja, wat zal ik hierover eens zeggen?? Welnu, eigenlijk niets dan goeds en tevens een heel gedegen “feest der herkenning”….ofwel een aangenaam twee uurtjes ondergedompeld in de mij, na drie eigen “Home made Dobsonians”, overbekende wereld van het bepalen van vangspiegelafmetingen, het berekenen van de grootte van hoogtelagers, middels het computerprogramma PLOP uitvogelen van 9 punts spiegelophangsystemen met sling danwel “wiffle” ophanging,  geklooi met Teflon, ebony star formica, hout en aluminium…. etc….etc…etc….! Afijn, wederom erg interessant allemaal en voor mij, aangezien mijn laatste Dobsonproject alweer een tijdje geleden is afgrond, ook een soort  van bijscholingscursus in allerlei nieuwe,  door voortschreidend inzicht veranderde,  zaken in “Dobson-land”. De 32 cm Dobson in het bovenstaande plaatje heb ik een jaar of 10 geleden als eerste project met, toegegeven pijn, moeite en ongelofelijk veel plezier, aan de hand van de toen net op de bijkans “ontploffende Dobsonmarkt” verschenen “Dobson-bijbel…The Dobsonian telescope by David Kriege”  in elkaar gesleuteld. Waar er vooral enorme progressie is geboekt de afgelopen 10 tien jaar, dat is  op het gebied van gewichtsbesparing…..en..oh…wat is dat prettig, want ik weet nog maar al te goed hoeveel pijn in mijn rug ik had, elke keer nadat ik mijn 32cm Dobsonmonster, de Biesbos in had gereden. Moderne lichtgewicht (space-age)  materialen hebben van de, toch best wel monsterachtigzware, 1e generatie 30cm+Dobsons bijkans “handtas-achtig” draagbare reistelescopen gemaakt…. Welk een vooruitgang!!! Was pakweg 10 jaar geleden een 30cm Dobson dus nog een indrukwekkend  “monster”, tegenwoordig leg je pas weer een beetje gewicht in de schaal met een 50cm+ bakbeest….en zeker als je die ook nog eens zo kunt construeren dat “ie” zo  in z’n geheel in de kofferbak van een Deux Cheveautje past!! Voor diegene onder ons die nu, na dit gelezen te hebben,  ook opeens zijn “besmet” met de  “Dobson-infectie” verwijs ik met liefde naar o.a. het eerder genoemde boek “The Dobsonian Telescope” (auteur: David Kriege) waarin alle in en out te lezen zijn betreffende het ozo veel voldoening gevende  bouwen van van zo’n bakbeest……..MAAR….mocht je daar echter helemaal geen zin in hebben en slechts geinteresseerd zijn in het gebruiken van zo’n grote “draagbare” telescoop dan zijn er genoeg kleine en grote bedrijfje die die dingen kant en klaar leveren van formaatje 15cm tot en met joekels van een dikke meter!! Et moi??…..hmmm, ik ga nu rap ende vlug, op aanraden van onze spreker Jan van Gastel,  op jacht naar twee zogenaamde “kogelpotten” opdat mijn Dobsonmontering nog soepeler om zijn (haar??) as kan draaien als ik weer eens eventjes NIET in GoTo-stemming ben!!!

Share

Comments

  1. Bedankt voor het uitgebreidde verslag van Jan's lezing en voor je eigen ervaringen op het terrein van de bouw van een Dobson. Leuk te lezen dat de lezing ook wat tips heeft opgeleverd, zoals van die kogelpotten. Om op dat boek van Krieger even in te gaan: die bijbel van Dobson-telescopen is hier voor bijna $ 30,- te bestellen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: