20 maart 2019

Tijddilatatie op de keukentrap

De door Albert Einstein in z’n Speciale Relativiteitstheorie (1905) voorspelde tijddilatatie – het effect dat klokken in een zwaartekrachtsveld langzamer gaan lopen dan verder weg van het veld – is al vaak gemeten en bewezen in experimenten. Onder andere door klokken in ruimtevaartuigen of vliegtuigen te vergelijken met klokken op aarde. Maar James Chin-Wen Chou (National Institute of Standards and Technology in Boulder, Colorado) en collegae wilden het effect letterlijk down-to-earth meten en dus maten ze het tijdsverschil tussen twee klokken die slechts 33 cm van elkaar verwijderd waren. En jawel hoor, ze slaagden erin om in het laboratorium met twee aluminium-atoomklokken een tijdverschil te meten van 4 delen per 100 miljoen x miljard. Oftewel de ‘bovenste’ klok liep 0.00000000000000004 keer sneller dan de ‘onderste’ klok.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.