21 juni 2024

‘The Spherical Cow Company’ over de CMB

Gisteren is een nieuwe club op ’t videotoneel gekomen: The Spherical Cow Company, bestaande uit drie studenten (David Gribble, Justin Smith en Damien Martin) en één prof, Lloyd Knox, allen van de Universiteit van Californië in Davis. In de oprichtingsstatuten van de SCC staat te lezen:

The Spherical Cow Company produces short documentary videos to demonstrate the explanatory power of simple physical models and to help us understand and aesthetically appreciate the natural world.

De eerste video die ze hebben gemaakt gaat over de CMB, de cosmic microwave background. Oftewel het 2,7 K koude overblijfsel van fotonen, dat overgebleven is van de hete oerknal waarmee 13,7 miljard jaar het heelal begon en dat wij in ons bijna even koude kikkerlandje kennen als de kosmische microgolf-achtergrondstraling. In de video voert Knox o.a. z’n twaalfjarige zoon Teddy ten tonele om uit te leggen wat de CMB precies is. Echt leerzaam om te zien!

Lloyd Knox hebben we overigens al eens eerder gezien, want hij is degene die met The Dark Energy Song z’n studenten vermaakte. Zodra de SSC meer video’s heeft geproduceerd zal ik die hier uiteraard brengen. Bron: Cosmic Variance.

Share

Speak Your Mind

*