23 februari 2024

De Krabpulsar is nog lang niet uitgeraasd

In het jaar 1054 verscheen in het sterrenbeeld Stier een zeer heldere nieuwe ster, een supernova, die maar liefst 23 dagen overdag te zien was. Het restant van die supernova kunnen we anno nu nog steeds zien in de vorm van de Krabnevel (M1) en in het centrum van die nevel draait de Krabpulsar (PSR B0531+21), de 25 km grootte neutronenster, welke het restant vormt van de ster die in 1054 explodeerde en die 30 keer per seconde (!) ronddraait. Dat die pulsar bijna duizend jaar na de explosie nog lang niet is uitgeraasd blijkt uit de volgende foto:

Credit: ESA/NASA

Deze foto van de Krabpulsar, welke je precies in het midden ziet staan als helderste van die twee vlak naast elkaar staande ‘sterretjes’, is 2 oktober j.l. gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop. Twee oktober, da’s eergisteren! 😯 Pfff, zo snel is de TNT-postbode niet eens! Hubble was ‘gewaarschuwd’ de Krabpulsar in de gaten te houden, omdat half september andere telescopen zagen dat de pulsar plotseling meer gammastraling ging produceren. Hubble brengt precies in beeld hoe dat komt: linksonder van de pulsar en rechtsboven zie je twee ellipsvormige oplichtende wolken, wolken die er eerst niet waren. Ze zijn het gevolg van een recente uitbarsting die op of bij de pulsar moet hebben plaatsgevonden en die een eruptie van hoogenergetische straling moet hebben veroorzaakt. In de bron – Phil Plait’s Bad Astronomy – vind je een beschrijving van de foto, inclusief een gelabelde versie van de foto, en een uitgebreidde beschrijving van wat er op/bij de Krabpulsar moet zijn gebeurd. Ook wordt een vergelijking gemaakt met een eerdere uitbarsting, óók door Hubble waargenomen en wel in 1993. Kortom, lees de onovertroffen bron Bad Astronomy.

Share

Speak Your Mind

*