“Ik wilde het signaal meteen onderzoeken. We beschikken over speciale software, want we ontvangen ook veel lawaai. Maar dit was een heel scherp signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn.” Uiteraard ging Bhathal in de volgende maanden op zoek naar een tweede signaal, maar hij vond niets meer. De ontdekking dat er rond de ster bewoonbare planeten konden bestaan, maakte het verhaal plots populair bij het bredere publiek. In Oekraïne werd zelfs een signaal met 500 boodschappen van de bevolking uitgezonden in de richting van Gliese 581. Bron: AD, 1 oktober 2010.
Afijn, nou blijken mensen dus eerder al iets vreemds te hebben opgemerkt aan de ster Gliese 581 en die Bhathal zal niet de enige zijn. Een smeuïge anekdote in dit verband is wel dat de bewuste ster, die ook voorkomt als nr. 562 in de lijst van Wolf, opgesteld door Max Wolf (1863-1932), beschreven wordt in Approaching Perimelasma, een science fictionverhaal van Geoffrey A. Landis uit… 1998. 😯 Zie m’n dossier over Gliese 581c, zusterplaneet van 581g, over dat SF-verhaal en een citaat er uit. Maar goed, vraag blijft dus of er leven op Gliese 581g is? Ik moet jullie op dit moment even het antwoord schuldig blijven, maar ik ga het uitzoeken en als ik het weet kom ik er op terug. 😉
Nog niemand schijnt opgemerkt te hebben dat de moederster Gliese 581 een veranderlijke ster is en dat de kans op leven op naburige planeten alleen al om die reden kleiner is dan de planeetontdekkers suggereren. Gliese 581 = HO Librae, een veranderlijke van het type BY Draconis, magnitude 10.56 – 10.58. Geen enorme helderheidsveranderingen, maar misschien kan iemand eens uitrekenen of de temperatuurvariaties bij de planeet neerkomen op een paar graden per cyclus of een paar honderd graden. Details zijn te vinden in de Variable Star Index:
http://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.to…
Daar is ook een link te vinden naar een artikel "Long term variablity in dwarf M stars". Op pagina 1137 staat een grafiekje met de variaties van GL 581.
Ja, klopt dat het een lange termijn-veranderlijke is. Maar op Wikipedia valt erover te lezen – in http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581#fn_b – "but its variability (Weis 1994) is only marginally significant. If real it would be on a time scale of several years, with short term variability being at most ∼0.006 mag."[29] Measurements by MOST showed short term variability of about 5 mmag (half a percent) over a period of a few weeks." Zou inderdaad goed zijn eens uit te rekenen wat dat qua temperatuur op Gliese 581g betekent.