19 oktober 2018

Is er nou wel of geen leven op Gliese 581g?

Is er leven op Gliese 581g?

Sinds vorige week bekend is geworden dat sterrenkundigen bij de ster Gliese 581 een planeet hebben gevonden die gelegen is in de bewoonbare zone rondom die ster, waarmee deze planeet – Gliese 581g geheten, d

Reacties

  1. Nog niemand schijnt opgemerkt te hebben dat de moederster Gliese 581 een veranderlijke ster is en dat de kans op leven op naburige planeten alleen al om die reden kleiner is dan de planeetontdekkers suggereren. Gliese 581 = HO Librae, een veranderlijke van het type BY Draconis, magnitude 10.56 – 10.58. Geen enorme helderheidsveranderingen, maar misschien kan iemand eens uitrekenen of de temperatuurvariaties bij de planeet neerkomen op een paar graden per cyclus of een paar honderd graden. Details zijn te vinden in de Variable Star Index:
    http://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.to
    Daar is ook een link te vinden naar een artikel "Long term variablity in dwarf M stars". Op pagina 1137 staat een grafiekje met de variaties van GL 581.

  2. Ja, klopt dat het een lange termijn-veranderlijke is. Maar op Wikipedia valt erover te lezen – in http://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_581#fn_b – "but its variability (Weis 1994) is only marginally significant. If real it would be on a time scale of several years, with short term variability being at most ∼0.006 mag."[29] Measurements by MOST showed short term variability of about 5 mmag (half a percent) over a period of a few weeks." Zou inderdaad goed zijn eens uit te rekenen wat dat qua temperatuur op Gliese 581g betekent.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.