29 november 2023

Nederlander krijgt Nobelprijs voor Natuurkunde

Andre Geim. Credit: Sergeom /Wikipeda

De in Rusland geboren Nederlandse natuurkundige Andre Geim krijgt dit jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde, samen met zijn Russisch-Britse collega Konstantin Novoselov. Dat heeft het Nobelprijscomité vandaag (dinsdag 5 okt. 2010) bekendgemaakt in Stockholm. De twee wetenschappers krijgen de prijs voor hun onderzoek naar de eigenschappen van grafeen, het dunste maar tevens sterkste materiaal ter wereld. Het is tweehonderd keer beter bestand tegen breken dan staal. Met dat spul heeft Geim nauwkeurige metingen gedaan aan de zogenaamde fijn-structuur constante, welke aangeeft hoe sterk de kracht is van de elektromagnetische interactie tussen elektrisch geladen deeltjes en fotonen. Geim woont in Engeland, waar hij als docent verbonden is aan de universiteit van Manchester. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft een eredoctoraat aan de TU Delft. Geim is in 1958 geboren in de Russische stad Sotsji, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Tien jaar geleden werd Geim al gelauwerd met de zogenoemde Ig Nobelprijs, de komisch bedoelde tegenhanger van de Nobelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Amerikaanse organisatie Improbable Research. Hij kreeg die onderscheiding samen met een Britse collega omdat zij erin geslaagd waren een kikker te laten zweven met behulp van een zeer sterke magneet. Het is in totaal de tiende keer dat een Nederlander de Nobelprijs voor Natuurkunde wint. Over Nobelprijzen gesproken: afgelopen vrijdag ging de Twursus – zie deze Astroblog over dat leuke fenomeen – van Govert Schilling over… Nobelprijzen! Hij had zeker al een vooruitziende blik. 🙂 Bron: ANP.

 

Share

Comments

  1. Interessant lot! Sotsji – een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoe de Nederlandse hit in 1958?

  2. Eh… wat bedoel je met Nederlandse hit in 1958? Worden trouwens niet de volgende Olympische Winterspelen in Sotsji gehouden?

  3. Wanneer hebben ze dit onderzoek gedaan? Het is ondertussen alweer een tijdje geleden dat er in de ICT wereld steeds meer berichten kwamen over onderzoeken op het gebied van grafeen en dat dit spul een gigantische versnelling van processoren kan betekenen.

  4. Volgens mij is de eerste publicatie hierover uit 2004: http://lanl.arxiv.org/pdf/cond-mat/0410550

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: